Social

Hepatita, o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova: Medic: „Suntem pe primul loc în Europa”

Hepatita, sub diversele manifestări, este una dintre cele mai răspândite și temute infecții virale si poate avea efecte grave pe termen lung. De asemenea, hepatitele de natură virală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât prin natura consecințelor sănătății individuale, cât și prin povara bolii suportată de către sistemul de sănătate și societate, a remarcat medicul chirurg hepatolog Gheorghe Angelici, în cadrul emisiunii „Zi de zi”, de la Radio Moldova.

„În Moldova, afectarea populației cu hepatite este mare. Suntem pe primul loc în Europa, prin urmare e problemă de securitate națională. Hepatitele prin evoluția sa ascunsă și de durată duc la complicații severe. Toți cunosc noțiunea de ciroză hepatică, acesta este stadiul final al hepatitelor. Hepatita este o boală de origine inflamatorie indusă de virușii hepatici B, C și D”, Gheorghe Anghelici, chirurg hepatolog, profesor universitar, șeful Clinicii Chirurgie „Constantin Țîbîrnă”.

Potrivit medicului, hepatita este o boală inflamatorie cronică ce duce la leziunea celulelor hepatice. Acțiunea îndelungată a acestor factori duce la distrugerea celulelor hepatice și în locul lor se dezvoltă țesut fibros.

„Deci hepatita evoluează încet în ciroză. Ciroza hepatică este calitativ diferită ca proces inflamator, au loc schimbări morfologice ireversibile și atunci ficatul se transformă într-o structura noduroasă, fibroasă, dură prin care circulația de sânge este foarte îngreunată. În complicațiile ulterioare se dezvoltă hipertensiunea portala este una dintre cela mai frecvente si de temut manifestări tardive ale bolii”, mai explică chirurgul.

„Bunăoară hepatita B, cea mai bine cunoscută și cea mai răspândită evoluează în ciroză hepatică la pacienții de vârstă tânără. În toată lumea este vaccin eficient împotriva hepatitei B, la naștere copiii sunt vaccinați contra hepatitei, deci protejați. La pacienții cu hepatita C, evoluția acestei forme de hepatită poate duce la cancerul hepatic la un anumit procent de pacienți. Nu avem din păcate un vaccin eficient împotriva hepatitei C, însă în ultimii ani au apărut scheme de tratament cu preparate anti-virale foarte efective, iar procentajul de însănătoșire este de 95 %”, a menționat profesorul Anghelici.

În data de 28 iulie, milioane de oameni din întreaga lume consemnează Ziua Mondială a Hepatitei prin diverse acțiuni, toate având un scop de a conștientiza impactul hepatitelor virale.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult