Ucraina raportează lupte crâncene în nord-estul țării
Lupte crâncene au loc în nord-estul Ucrainei, forțele Kievului își mențin pozițiile și avansează în unele zone, informează Reuters. De cealaltă parte, armata rusă susține că a oprit forțele ucrainene în această zonă. De asemenea, rușii au doborât trei drone ucrainene care au încercat să lovească Moscova. Astfel, a fost avariată o clădire înaltă despre care se spune că ar găzdui birouri guvernamentale. De la începutul contraofensivei ucrainene, Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătrați în sudul țării, potrivit autorităților de la Kiev.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris duminică drept „o zi puternică" pe front, în special în apropiere de Bahmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează teritoriul ocupat de Moscova, scrie Reuters.
Referindu-se la atacurile cu drone ce se produc în interiorul Rusiei, președintele ucrainean a subliniat că războiul „se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei, în centrele sale simbolice".
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele rusești încearcă să respingă trupele ucrainene din pozițiile ridicate din nord-estul țării, ocupate de Moscova după invazia din 2022, dar recucerite ulterior de trupele ucrainene. Potrivit oficialei, în ultima săptămână, Rusia a atacat de mai multe ori Ucraina, dar Kievul a opus rezistență, în unele cazuri suferind pierderi grele.
De asemenea forțele rusești încearcă „cu tenacitate să recucerească" teritoriile de pe frontul sudic recuperate de Ucraina. Hanna Maliar a precizat că Kievul a recucerit 200 de kilometri pătrați în sud, dar progresele au fost limitate de pozițiile rusești și de mine.
Totodată, pentru a limita pe viitor agresiunea rusă, Ucraina va începe săptămâna aceasta un dialog cu Statele Unite privind garanțiile de securitate pe care le poate obține până la aderarea la NATO, potrivit șefului cabinetului președintelui ucrainean, Andrii Ermak, informează Reuters.
Consultările vor avea loc ca urmare la angajamentele pe care și le-au asumat statele G7 față de Ucraina, după summitul NATO de la Vilnius. Andrii Ermak a afirmat că peste 10 alte state s-au alăturat declarației G7, iar Ucraina negociază cu fiecare garanțiile pe care le poate obține.