Politic

Decizia Chișinăului de a reduce numărul de diplomați ruși în Republica Moldova, apreciată de experți

Numărul de diplomați și personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, stabilit de autoritățile de la Chișinău, este suficient pentru asigurarea interacțiunii pe toate dimensiunile dintre cele două țări, sunt de părere participanții la dezbaterea publică „Paritatea diplomatică și prețul acesteia”, organizată de Agenția IPN. În opinia acestora, Federația Rusă ar fi interesată în a-și păstra influența în regiune, inclusiv în Republica Moldova, iar aceasta se poate realiza implicit prin intermediul așa-zișilor diplomați camuflați.

Decizia autorităților de la Chișinău de a micșora numărul diplomaților de la Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova este una firească, a declarat ex-vicepremierul pentru Reintegrare, expert în probleme de Securitate, Gheorghe Bălan. În opinia sa, această decizie ar fi trebuit, poate, să fie luată imediat după declanșarea războiului de către Federația Rusă în Ucraina.

„Mai multe state au mers pe principiul parității care Republica Moldova l-a preluat și îl va implementa pe viitor. Plus, reieșind din riscurile care le prezenta pentru Republica Moldova activitatea acestor persoane pe teritoriul țării noastre, în contextul de securitate regional și a războiului din Ucraina și a stabilității din Republica Moldova, războiului hibrid care era până nu demult, peste 70 de persoane cu statut diplomatic sau personal tehnic în Republica Moldova, vedem că acest număr era exagerat”, a punctat Gheorghe Bălan.

Prezența numărului mare de diplomați ruși în Republica Moldova acum, când cooperarea bilaterală nu este atât de intensă, argumentează faptul că acesta este un instrument de menținere a influenței ruse în țara noastră, pe care Rusia și-o dorește, este de părere expertul asociat la Centrul pentru Studii Est-europene din Lituania, Denis Cenușa.

„Republica Moldova face parte din vecinătatea sa apropiată conform strategiei de politică externă a Federației Ruse, respectiv prezența unui număr mare de diplomați, inclusiv a celor spioni sub acoperire este, din punctul de vedere al Moscovei, un instrument util pentru ași păstra prezența în Republica Moldova. Cât de activă este ambasada în Republica Moldova, depinde foarte mult de dinamica dialogului politic, dintre Chișinău și Moscova, care evident că s-a deteriorat până la declanșarea războiului total împotriva Ucrainei. Deci, în perioada 2021 s-au văzut primele, să spunem, fisuri în aceste relații, în timpul crizei gazelor”, a opinat Denis Cenușă.

Precizăm că, la 26 iulie, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a fost informat despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează al Chișinău cu cel al Republicii Moldova Moscova.

Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. În prezent Republica Moldova are șase diplomați în Federația Rusă, în timp ce autoritățile ruse au 40 de diplomați în țara noastră.

În conformitate cu Nota diplomatică a MAEIE, înmânată părții ruse în cadrul întrevederii, decizia autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august anul curent.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult