Dumitru Alaiba: „Antreprenorii vor putea economisi jumătate de miliard de lei anual, după adoptarea pachetului de reducere a birocrației pe domeniile fiscal și vamal”
Antreprenorii vor putea economisi aproximativ jumătate de miliard de lei anual, sau circa 0,2% din PIB, după adoptarea pachetului de simplificare și reducere a birocrației pe domeniile fiscal și vamal, prezentat astăzi, într-o conferință de presă, de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu. Printre prevederi se regăsesc digitaliarea de către Serviciul Vamal a declarării bunurilor, care la moment se face doar în scris. Totodată, urmează să fie redus numărul de documente pe hârtie, depuse la Serviciul Fiscal.
În comerțul electronic returnarea mărfurilor trebuie să fie simplă și fără costuri, a menționat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu. Astfel, a fost revizuită procedura de aplicare a scutirii TVA aferente importului în cazul comerțului, iar antreprenorii noștri vor putea face comerț online în afara țării, mai simplu și mai ieftin. Totodată, autoritățile continuă eforturile de digitalizare. În prezent, legislația fiscală conține prevederi ce obligă efectuarea vizitelor fizice la oficiile Serviciului Fiscal, aplicarea semnăturilor și schimbul de informații pe hârtie. Veronica Sirețeanu a subliniat faptul că ministerul promovează utilizarea documentelor electronice și comunicarea la distanță. Astfel, numai prin aceste acțiuni vor fi economisiți anual câteva milioane de lei.
„Unul din subiectele foarte intens discutate ține de restanța fiscală, care la moment nu se consideră restanță, ceea ce este de 100 lei. Noi am majorat de cinci ori acest prag până la 500 lei, deoarece ultima majorare a avut loc foarte mult timp în urmă”, a punctat Veronica Sirețeanu.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, alături de alte instituții ale statului, continuă să promoveze reforme prietenoase mediului de afaceri, a declarat Dumitru Alaiba. Acest set de măsuri de ordin fiscal și vamal a fost elaborat pentru ca agenții economici să-și poată desfășura activitatea într-o manieră cât mai simplă și cât mai previzibilă, să soluționeze unele constrângeri și să reducă povara de reglementare nejustificată în parcursul dezvoltării afacerilor în Republica Moldova, a precizat ministrul de resort.
„Miza noastră este să creștem eficiența, să creștem productivitatea antreprenorilor, să le oferim oamenilor de afaceri posibilitatea de a-și utiliza timpul prețios concentrându-se pe dezvoltarea afacerilor. Totodată, să economisească energia și resursele pentru obiective mult mai importante, iar ceea ce înseamnă interacțiunea cu statul să aibă loc mult mai ușor și mult mai simplu. Vrem să construim un stat prietenos afacerilor pentru că avem nevoie de o economie puternică. Măsurile de astăzi, vor economisi antreprenorilor cel puțin jumate de miliard într-un singur an, iar impactul aproximativ este 0,2% din PIB”, a declarat Dumitru Alaiba.
Modificările legislative au fost elaborate de cele două ministere în colaborare cu Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. Potrivit autorilor proiectului, propunerile anunțate azi urmează să fie supuse consultărilor publice și aprobate până la sfârșitul acestui an.