Olesea Stamate comentează decizia CSJ privind reevaluarea candidaților la funcția de membru în CSM și CSP: „O încălcare evidentă a normelor legale”
Deciziile recente ale Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care încearcă să anuleze toate deciziile comisiei Pre-vetting demonstrează clar că unii judecători nu vor vetting. Opinia a fost exprimată de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate. Deputata afirmă că unele grupări corupte încearcă blocarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor.
„Am examinat o parte din decizii. În multe din ele am găsit un abuz clar, o încălcare evidentă a normelor legale. Cu atât mai clară este intenția de a sabota, când vedem ca toate deciziile au fost anulate. Deci nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă într-adevăr unele merita a fi întoarse la evaluare sau nu” a scris Olesea Stamate pe Facebook.
Potrivit ei, deciziile au fost emis intenționat după votarea în parlament a Legii Vettingului și după încheierea sesiunii parlamentare.
„Probabil cel mai important - din momentul în care judecătorii rămași la CSJ au primit notificarea de la comisia vetting - din momentul căreia ei au 20 de zile la dispoziție sa decidă dacă merg la vetting sau demisionează. Or, înainte de a-și depune cererile de demisie, au decis sa dea un ultim mesaj, o ultima încercare de a sabota reforma” a spus Stamate.
Amintim că pe 1 august, Curtea Supremă a Justiției a anulat toate deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).
Comisia Pre-Vetting, creată la 4 aprilie 2022, verifică dacă candidații la funcția de membru în CSM, CSP și în organele specializate din subordinea au avut un comportament compatibil cu etica profesională, dacă au adoptat acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă și-a declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor.
Activitatea Comisiei a fost criticată anterior de reprezentanți ai sistemului și de opoziție, dar este evaluarea procurorilor și judecătorilor este considerată de autorități drept un prim pas în procesul de reformă a justiției.