Social

Peste 16 mii de refugiați ucraineni au solicitat protecție temporară în Republica Moldova, iar peste 10 mii au primit documentul de identitate

Din luna martie și până în prezent, peste 16 mii de persoane refugiate din Ucraina au aplicat pentru protecția temporară în Republica Moldova, dintre care mai mult de 10 mii au primit deja documentul de identitate. În același timp, datorită echipelor mobile, de acest statut beneficiază și peste 130 de persoane cu necesități speciale. Datele au fost prezentate astăzi de Inspectoratul General pentru Migrație.

hotnews.ro
Sursa: hotnews.ro

Aproximativ 65 de mii de cetățeni ucraineni se află mai mult de 90 de zile pe teritoriul Republicii Moldova, iar această categorie urmează să fie documentată pentru legalizarea statutului, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă. Potrivit acestuia, cea mai rapidă procedură în acest sens este protecția temporară, care le oferă mai multe facilități și acces la servicii.

El mai spune că documentul poate fi solicitat la Inspectoratul General pentru Migrație, fie la oficiu sau online și se eliberează în decurs de 30 de minute, însă pentru acest lucru este nevoie ca refugiatul să dețină un document care îi confirmă locul de trai în Republica Moldova.

„Un statut determinat oferă garanții de genul securității persoanei aflate pe teritoriul țării, sunt garanții referitor la drepturi și presupune acces la diferite tipuri de servicii, precum sănătate, educație, asistență socială și acces la piața forței de muncă. Protecția temporară este cea mai rapidă cale de legalizare, avem peste 16 500 de persoane strămutate din Ucraina care au aplicat pentru protecția temporară și deja peste 10 300 de persoane au obținut documentul, dintre ei aproximativ 3 400 sunt minori. Am creat cinci echipe mobile pentru persoane cu nevoi speciale și deja peste 130 de persoane cu nevoi speciale au obținut un document. Această formă de protecție este acordată până la 1 martie 2024 și este absolut gratuit”, a declarat Mihail Vodă.

Mihail Vodă mai spune că, în prezent, fluxul de refugiați ucraineni care vin în Republica Moldova este unul stabil.

Amintim că, persoanele refugiate din Ucraina care se află pe teritoriul țării noastre mai mult de 90 de zile, sunt obligate să-și legalizeze statutul. Totodată, din luna martie, Guvernul a aprobat mecanismul Uniunii Europene privind obținerea protecției temporare.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 800 de mii de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul țării noastre, dintre aceștia, peste 100 de mii se află actualmente în Republica Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult