Economic

De ce Republica Moldova stochează rezervele de gaze naturale în țările vecine. Bînzari: În Ucraina este unul dintre cele mai sigure depozite

Stocurile de gaze naturale procurate pentru sezonul rece sunt depozitate în Ucraina și România, a declarat pentru Radio Moldova directorul SA Energocom, Victor Bînzari. În primele luni de vară au fost deja achiziționate peste 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale, care vor fi stocate preponderent în depozitele din Ucraina.

Directorul Energocom, Victor Bînzari, a explicat pentru postul nostru de radio că depozitele din țările vecine sunt cele mai accesibile pentru Republica Moldova. Potrivit lui, cu cât depozitele sunt mai departe, cu atât costurile de stocare și transportare sunt mai mari.

„Noi depozităm inclusiv în Ucraina și în România. Acum suntem în proces de a semna contracte cu partea română, suplimentar pentru fiecare an avem nevoie de o injectare suplimentară pentru partea română să avem un grafic semnat cu ei. Depozitul din Ucraina este unul dintre cele mai sigure, el fiind la o adâncime de 1km subteran, ceea ce nu-i comunică sau ne face să înțelegem că este unul sigur. În aceste circumstanțe nu exista o altă posibilitate să depozităm gazul în alt depozit sau noi trebuie să ajungem la un depozit european, care are și cost mai mare, cheltuieli de transport mult mai mare. Astfe, s-ar ridicat cu mult mai mult prețul pentru gazul care noi îl avem acum”, a declarat Victor Bînzari.

Amintim că, de la începutul războiului în Ucraina, Federația Rusă a redus livrările de gaze naturale către țara noastră. Pentru a asigura crearea și menținerea stocurilor de securitate, s-a decis ca Societatea pe Acțiuni „Energocom” să încheie acordurile și contractele necesare cu operatorii depozitelor de stocare din țările vecine, inclusiv cu statele membre ale Uniunii Europene.

Depozitele din România au o capacitate de aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz, iar autoritățile de peste Prut sunt disponibile să stocheze necesarul de gaze naturale al țării noastre, a declarat secretarul de stat de la Ministerul român al Energiei, Pavel-Casian Nițulescu, în cadrul unei vizite la Chișinău.

Precizăm că, Energocom a anunțat că se pregătește pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024. Potrivit directorului companiei, Victor Bînzari, în lunile iunie și iulie, au fost procurate 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru consum curent, dar și pentru stocare. Acestea vor fi depozitate în Ucraina.

În luna mai, Energocom a anunțat că mai are în stoc aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze naturale din totalul de 600 de milioane procurate în 2022, ceea ce constituie circa 10 la sută din resursele consumate în perioada rece a anului.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult