Social

România s-ar afla în al doilea val pandemic, spun experții. Care este situația COVID-19 din Republica Moldova

Cazurile de COVID-19 în România înregistrează o creștere consecutivă în ultimele două săptămâni, iar țara s-ar afla în al doilea val pandemic, consideră experții români. În același timp, situația din Republica Moldova este una stabilă, iar cazurile noi de infectare sunt în continuă scădere. Totuși, autoritățile în sănătate reiterează necesitatea respectării măsurilor anti-coronavirus.

thefederal.com
Sursa: thefederal.com

Ca urmare a creșterii numărului de infectări cu virusul COVID-19, România s-ar afla în al doilea val endemic din acest an, consideră cercetătorul român Octavian Jurma, citat de Digi24. Potrivit acestuia, riscul de infectare cu virusul pandemic ar putea crește cu 15-20 de procente în fiecare săptămână, iar odată cu deschiderea școlilor ar putea atinge un apogeu de aproximativ 10 mii de cazuri săptămânal.

Cercetătorul subliniază că acestea sunt estimări generice, deoarece nu se cunoaște dinamica endemică, nici tulpina care circulă în România. Timp de două săptămâni, în țara vecină numărul de infectări a crescut de la 400 la 600, majoritatea fiind pacienți reinfectați.

În Republica Moldova se atestă însă o scădere a numărului de cazuri de COVID-19, a declarat pentru Radio Moldova, șefa de secție de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Alina Druc.

Medicul a subliniat că pe parcursul lunii trecute au fost înregistrate în total aproximativ 100 de cazuri. Experta menționează că, atât timp cât circulă acest virus, cetățenii trebuie să fie prudenți și să respecte în continuare măsurile epidemiologice.

„În luna iulie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate în total 95 de cazuri de COVID-19, acestea fiind în descreștere cu circa 9,5% comparativ cu luna iunie. Dacă e să facem o comparație cu luna iulie anul trecut, atunci în iulie 2022 au fost înregistrate peste 21 de mii de cazuri de COVID. Pe parcursul lunii iulie a anului curent a fost înregistrat doar un caz de deces, comparativ cu șase cazuri de deces înregistrate în luna iunie. Avem o situație destul de bună. Desigur că, atât timp cât circulă virusul, mereu există pericolul de a fi o ascensiune a numărului de cazuri”, a declarat Alina Druc.

Amintim că, de la apariția primului caz de COVID-19 în Republica Moldova, în martie 2020, au fost înregistrate peste 600 de mii de îmbolnăviri și aproximativ 12 mii de decese asociate noului coronavirus. Aproape 700 de milioane de oameni din întreaga lume au făcut diverse forme de COVID, iar circa 7 milioane au decedat.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult