Raport // Transparența decizională a Parlamentului, afectată în proporție de 50%
Procesul transparenței decizionale a Legislativului, în această sesiune de primăvară-vară, a fost respectat în proporție de 50 la sută, ceea ce reprezintă o îmbunătățire a situației cu 20 de procente în raport cu sesiunea anterioară, potrivit Asociației Promo-Lex, care monitorizează activitatea Parlamentului. Totuși, experta organizației, Mihaela Duca-Anghelici, a menționat la Radio Moldova că mai sunt proiecte aprobate de deputați, fără a fi discutate și cu societatea civilă, iar acest fapt trezește neclarități.
„În sesiunea precedentă am evaluat aproximativ la 70% încălcarea transparenței procesului decizional, iar în sesiunea aceasta se pare că este un procent de 50 la sută afectată transparența procesului decizional. Este mai bine, dar probabil nu suficient ca să spunem că transparența decizională este respectată. Datorită acelor Acorduri internaționale, care se promovează foarte rapid, de regulă într-o zi sau în patru zile de la momentul înregistrării deja sunt votate și în două lecturi. Ceea ce nu este conform legislației și nu este clar de ce ar trebui să fie această grabă. Probabil ar putea fi argumentat că ar trebui implementate aceste Acorduri internaționale, dar dacă există o urgență atunci ea trebuie explicată”, a remarcat Mihaela Duca-Anghelici.
Potrivit raportului de monitorizare Promo-Lex, în lipsa opoziției, 69% dintre proiecte au fost aprobate de majoritatea parlamentară în urma unor dezbateri care au durat până la 5 minute.
Precizăm că Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat ultimele ședințe ale Parlamentului din sesiunea de primăvară, invocând faptul că majoritatea legislativă a refuzat să examineze mai multe proiecte pe care le-a propus pe ordinea de zi. Amintim că ultima ședință plenară din sesiunea primăvară-vară a avut loc pe 31 iulie, iar sesiunea de toamnă va începe în luna septembrie.