Ombudsmanul solicită CSE revizuirea deciziei privind suspendarea posturilor TV. Igor Grosu: „Fiecare stat trebuie să-și apere spațiul informațional”
Avocatul Poporului solicită Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) examinarea oportunităților de revizuire sau abrogare a deciziei privind suspendarea licenței de emisie a unor furnizori de servicii media. Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu consideră că decizia de închidere a celor șase posturi de televiziune pe durata stării de urgență este una întârziată.
Potrivit Avocatului Poporului, decizia CSE trebuie să asigure un echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și securitate informațională.
Ombudsmanul consideră că această dispoziție restrânge exercițiul drepturilor fundamentale la libertatea exprimării și a dreptului la proprietate și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului.
Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu consideră că Decizia de închidere a celor șase posturi de televiziune pe durata stării de urgență este una întârziată. El a declarat în cadrul unei „Ediții Speciale” de la Radio Moldova că Republica Moldova se confruntă de ani de zile cu propaganda rusească și dezinformare. „Fiecare stat trebuie să-și apere spațiul informațional. Consiliul Audiovizualului în sfârșit a început pe bune să monitorizeze fiecare canal. Au rapoartele lor care au constatat că promovau agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, la începutul războiului. După care o tactică generală au renunțat și nu au mai vorbit nimic despre război, de parcă el nici nu exista. Omiteau deliberat orice informație despre atrocitățile pe care le comite Federația Rusă. De explicat o să le mai explice, o să iasă Guvernul, o să iasă Consiliul Audiovizualului, dar după mine este o acțiune corectă, dar întârziată și trebuie de continuat în aceeași manieră”, a declarat Igor Grosu.
Amintim că 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea în perioada stării de urgență a licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune. CSE și-a motivat decizia prin faptul că ar fi fost constatate mai multe abateri, atât în reflectarea evenimentelor naționale, cât și a războiului din Ucraina.
Anterior, posturile de televiziune care au rămas fără licență de emisie au catalogat decizia CSE drept un atentat la libertatea de exprimare, considerând-o nejustificată. Un post de televiziune închis a anunțat anterior că a contestat decizia CSE și spune că toate programele vor fi transmise la un alt post de televiziune.
Mai multe ONG-uri de media le-au solicitat autorităților să ofere explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice care justifică decizia CSE privind suspendarea licențelor de emisie a celor șase posturi de televiziune.