Social

Dezbateri privind amalgamarea localităților. Expert: Acestea vor putea să beneficieze de fonduri suplimentare

Amalgamarea voluntară va permite localităților să beneficieze de fonduri suplimentare pentru mai multe servicii publice, inclusiv pentru infrastructura drumurilor și a transportului public de calitate, consideră expertul în sistemul administrației publice, ex-deputat și ex-primar al orașului Florești, Iurie Țap. Pe de altă parte, directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, Viorel Furdui, este de părere că reforma administrației publice locale, inclusiv prin amalgamare, este necesară, dar este greșită argumentarea acestui proces, precum că numărul de primării ar fi mare. Despre aceasta au discutat participanții la dezbaterea publică „Amalgamarea localităților ca necesitate, proces și scop”, organizată de Agenția IPN.

midr.gov.md
Sursa: midr.gov.md

Creșterea capacității administrației publice de promovare a reformelor este una din cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova, ca țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, a menționat expertul în sistemul administrației publice, Iurie Țap.Totodată, acesta a precizat că este necesară actualizarea Strategiei de Reformare a Administrației Publice.

„Sistemul administrativ trebuie aranjat în așa fel ca serviciile să fie apropiate de cetățean, pentru că descentralizarea pornește de la recunoaștere existenței treburilor specifice locale. De obicei, aceste probleme sunt legate de habitat, e vorba despre apă, sanitație, iluminat public. Odată recunoscute ca specifice locale, ele sunt scoase de sub competența statului și sunt transmise colectivităților locale care sunt descentralizate”, a declarat Iurie Țap.

La rândul său, directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, Viorel Furdui, se pronunță pentru amalgamarea localităților, dar susține că este necesară o analiză detaliată a capacităților administrative a fiecărei localități.

„Consider că la baza acestei probleme există o abordare greșită. Atunci când vorbim că problema principală a administrației publice din Republica Moldova este faptul că noi avem un sistem fragmentat de administrație publică, că avem prea multe primării ș.a.m.d. Din acest punct de vedere, lucrurile nu stau chiar așa. Nu se atrage atenție la noi atunci când vorbim despre fragmentarea teritorială ca problemă specifică acestei regiuni”, a menționat Viorel Furdui.

Unul dintre argumentele pe care le aduc autorii proiectului de lege privind amalgamarea și justificarea necesității comasării localităților ar fi numărul mic de cetățeni care locuiesc în unele sate.

Parlamentul a votat proiectul legii privind amalgamarea voluntară, care presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor localități de nivelul I pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult