Politic

Alegeri locale: 60 de partide pot participa la scrutinul din 5 noiembrie

60 de partide politice, înregistrate de Agenția Servicii Publice, au dreptul să participe la alegerile locale generale din toamnă, potrivit listei publicate de Comisia Electorală Centrală. Numărul mare de formațiuni, dar și candidați independenți care vor participa la scrutin vorbește despre competitivitatea acestora, susțin experții.

În lista publicată de Comisia Electorală Centrală se regăsesc mai multe partide care vor participa pentru prima oară la alegeri, dar și formațiuni reprezentanții cărora au concurat și în alte scrutine electorale. Astfel, 60 de formațiuni ar putea să-și desemneze candidații pentru alegerile din 5 noiembrie.

Numărul mare al partidelor dar și candidații independenți care vor participa la alegeri vorbește despre competitivitatea acestora, susține expertul Promo-Lex, Igor Bucătaru. Potrivit acestuia, cea mai mare provocare este desfășurarea scrutinului din toamnă în baza unui nou Cod Electoral, adoptat la sfârșitul anului trecut. Astfel, atât cetățenii cât și candidații trebuie să cunoască și să se conformeze noilor condiții.

„Potrivit noilor prevederi ale Codului Electoral cetățenii vor putea vota în baza vizei de reședință pe care o dețineau până la data de 5 august. Este important ca oamenii să cunoască, în cazul schimbării vizei de reședință după 5 august 2023, aceștia nu-și vor putea exprima votul. Excepție fac studenții, care au fost înscriși la facultate, în cursul I. O altă noutate este că pentru funcția de primar pot candidat persoanele care au atins vârsta de 23 de ani, anterior fiind stabilit plafonul de 25 de ani. Totodată, noul Cod Electoral obligă candidații la funcția de primar să dețină studii medii, normă care lipsea anterior. Totodată sunt interzise desfășurarea concertelor cu participarea candidaților, dar și transportarea alegătorilor, în ziua scrutinului, cu același mijloc de transport. Un aspect esențial este cum autoritățile vor monitoriza și verifica desfășurarea alegerilor din toamnă”, a conchis expertul.

Potrivit noului Cod Electoral confirmarea alegerilor și validarea mandatelor aleșilor locali se va face de către consiliile electorale de circumscripție. Pentru a fi validat în turul II de scrutin este necesară o prezență la vot de minim 1/5 dintre alegători.

Precizăm că, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși aproximativ 3,3 milioane de cetățeni. Cei mai mulți dintre aceștia, peste 650 de mii, se află în municipiul Chișinău, iar cei mai puțini sunt înregistrați în raioanele Basarabeasca, Dubăsari și Dondușeni, unde numărul de cetățeni cu drept de vot este de aproximativ 30 de mii.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult