Sectorul turistic european se confruntă cu provocările schimbărilor climatice și supraaglomerării
În timp ce schimbările climatice încălzesc sudul Europei, turismul se mută încet către nord. În linie cu Agenda de Turism 2030 a Uniunii Europene, țările se străduiesc să aibă sectoare ale turismului mai verzi, mai digitalizate și mai sustenabile, unele dintre ele începând să promoveze destinații mai puțin tradiționale. În același timp, altele găsesc modalități pentru a ușura povara supraturismului din destinațiile populare, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat vineri.
Iulie a fost cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor meteorologice, conform datelor publicate de serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice. Directorul adjunct Samantha Burgess, referindu-se la calculele făcute de Comisia interguvernamentală pentru schimbările climatice (IPCC), a declarat că nu a mai fost așa de cald în ultimii cel puțin 120.000 de ani.
Regiunile care primesc un flux mare de turiști sunt și cele mai afectate de schimbările climatice. În Grecia, mii de turiști au fost evacuați în iulie din insulele Rodos și Corfu care au fost devastate de incendii favorizate de vremea sufocant de caldă relatează platforma media European Newsroom. Italia s-a confruntat de asemenea cu valuri de căldură, insula Sardinia topindu-se la temperaturi ce au atins 48 de grade Celsius.
Turiștii vor fi mai atrași de Suedia sau Irlanda în locul Mediteranei în viitor? Un studiu desfășurat de Comisia Europeană pentru Călătorii (ETC), organizație umbrelă a mai multor organizații și autorități turistice europene, a anunțat primele schimbări, potrivit Agerpres. Conform sondajului, Spania este încă destinația favorită de vacanță pentru persoanele care doresc să călătorească în intervalul iunie - noiembrie. Este urmată de Franța, Italia, Grecia și Croația.
De cealaltă parte, "nu există (deocamdată) nicio schimbare în comportamentul privind rezervările din cauza valului de căldură prelungit din sudul Europei", a declarat Norbert Fiebig, președintele Asociației Germane pentru Călătorii (DRV). Dintre cele 6.000 de persoane chestionate de pe întreg cuprinsul Europei s-a înregistrat o scădere cu 10% a celor care plănuiesc o excursie la Mediterana prin comparație cu anul trecut. Prin contrast, Republica Cehă, Bulgaria, Irlanda și Danemarca au înregistrat creșteri de popularitate. ETC pune acest lucru pe seama faptului că turiștii caută destinații de vacanță mai puțin aglomerate și temperaturi mai blânde.
Un studiu realizat de Comisia Europeană arată cum se poate modifica comportamentul turiștilor. "Am identificat un model clar nord-sud în schimbarea cererii turistice, cu regiunile nordice beneficiind de schimbările climatice în timp ce sudul se confruntă cu reduceri semnificative în cererea turistică", conform studiului.
Potențialul verde: schimbarea cursului pentru a crește atractivitatea
Conștientă de această realitate exacerbată de criza climatică, Spania dorește să-și îmbunătățească patrimoniul natural, așa cum sunt pădurile sau rezervațiile biosferei, pentru a încerca să se distanțeze de imaginea sa obișnuită. Agenția guvernamentală de promovare a turismului a subliniat recent nevoia de a transforma țara "într-o destinație cu multiple atracții turistice", nu doar soare și plajă.
Slovenia și-a intensificat deja de mai mulți ani eforturile pentru a-și promova industria turismului, clădind pe sloganul destinației verzi de vacanță. Cu zonele sale împădurite, apa abundentă, oportunitățile pentru vacanțe active în natură și turismul urban, Slovenia devine o destinație din ce în ce mai populară, dar nu pentru turismul de masă.
Principalele provocări includ turismul sustenabil cu cea mai redusă posibil amprentă de carbon, mobilitate sustenabilă, alimente sănătoase produse local și resurse umane adecvate. Prin introducerea practicilor sustenabile, populația va fi de asemenea capabilă să accepte presiunea turismului mai ușor, ceea ce a reprezentat o problemă în anii recenți în cele mai populare destinații de vacanță, așa cum sunt Bled și Bohinj.
Iernile mai ușoare din ultimii ani au crescut traficul turistic în perioada noiembrie - martie. Însă, stațiunile de schi suferă din cauza încălzirii și chiar dacă au investit în instalații de zăpadă artificială, de multe ori trebuie să se recunoască învinse în lupta cu temperaturile constant pozitive.