Economic

Ministrul Energiei: În Republica Moldova ar putea exista premise de micșorare a tarifului la gazele naturale în sezonul rece

Republica Moldova cumpără gaze naturale la un preț mediu de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar dacă se menține acest preț de achiziție, există premise pentru reducerea tarifului în sezonul rece. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii de la Rlive. Totodată, oficialul a subliniat că în această iarnă Termoelectrica va funcționa pe bază de gaz natural, iar păcura a fost o soluție temporară.

diez.md
Sursa: diez.md

Totuși, Victor Parlicov a evitat să vină cu o cifră exactă referitor la tariful pentru gazele naturale în sezonul rece și a subliniat că stabilirea tarifelor este atribuția ANRE.

Totodată, ministrul Energiei a subliniat că, în această iarnă, Termoelectrica nu va mai folosi păcură, pentru că aceasta a fost o soluție temporară în situația în care tarifele la gaz au fost înalte.

„Eu cred că noi putem încă să cumpărăm gaze naturale cu 400 de dolari. Și dacă noi vom cumpăra, la acele 400 de milioane existente, încă 400 de milioane cu acest preț, noi vom reuși să coborâm prețul mediu ponderat la nivel de 500 de dolari. Ceea ce ar da o posibilitate, probabil de o revizuire a tarifelor. Nu vreau să promit acest lucru pentru că nu depinde doar de noi. Mai sunt costuri de transportare, pompare etc.”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul a mai subliniat că stocurile de gaze naturale cumpărate la un preț mic de pe piața internațională ar putea să favorizeze micșorarea tarifelor.

Precizăm că Energocom a anunțat că se pregătește pentru sezonul de încălzire 2023-2024.

Potrivit directorului companiei, Victor Bînzari, în lunile iunie și iulie au fost procurate 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru consum curent, dar și pentru stocare. Acestea vor fi depozitate în Ucraina.

În luna mai, Energocom a anunțat că mai are în stoc aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze naturale din totalul de 600 de milioane procurate în 2022, ceea ce constituie circa 10 la sută din resursele consumate în perioada rece a anului.

De la începutul războiului în Ucraina, Federația Rusă a redus livrările de gaze naturale către țara noastră. Pentru a asigura crearea și menținerea stocurilor de securitate, s-a decis ca Societatea pe Acțiuni „Energocom” să încheie acordurile și contractele necesare cu operatorii depozitelor de stocare din țările vecine, inclusiv cu statele membre ale Uniunii Europene.

Citește mai mult