Social

Doctorul familiei// Ce este guta și cum poate fi prevenită

Guta este o afecțiune articulară ce cauzează dureri, inflamație și rigiditate la nivelul articulațiilor. De ce maladia se mai numește boala regilor și a reginelor aflați de la Pavel Cepraga.

În organismul uman toate substanțele au un metabolism, adică un ciclu de viață. Alimentele consumate sunt digerate până la proteine, glucide sau lipide, iar produșii sintetizați în corp circulă și participă în anumite procese.

Guta este o maladie ce ține de metabolismul unor substanțe numite purine, acestea sunt foarte utile în general, dar când apar în exces se dezvoltă guta. Purinele sunt formate și individual de organism și sunt preluate din alimente, în special din carne, iată de ce maladia se mai numește boala regilor… pentru că înainte, doar familiile regale își permiteau să mănânce carne din belșug, asigurându-și astfel rezerve impunătoare de purine.

În prezent despre gută se cunoaște că apare mai frecvent la bărbați decât la femei și se dezvoltă maxim în intervalul de vârstă 40-60 ani.

Alimentele ce pot determina acutizarea gutei sunt carnea, în mod deosebit cea roșie, alcoolul, în special berea, boboasele, fructele de mare și cafeaua.

Durerea în gută este severă și apare noaptea pe neașteptate, la degetul mare de la picior. Pielea se înroșește, iar regiunea afectată devine caldă.

Cu timpul, în gută, apar tofii adică niște formațiuni sub piele de dimensiuni diferite și de formă rotundă sau ovală, ca niște bulgări, ce deformează articulațiile.

Adresați-vă medicului de familie sau reumatologului pentru a beneficia de diagnostic, tratament și control al simptomelor.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult