Politic

18 deputați, un angajat al Poliției de Frontieră și directul Asociației Presei Independente au interdicție de a intra în Federația Rusă. Cum au reacționat cei vizați

Federația Rusă a interzis intrarea pe teritoriul său, pentru 20 de cetățeni, ai Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Filip Cojocaru, Potrivit acestuia în listă sunt 18 deputați, șeful – adjunct interimar al Poliției de Frontieră Oleg Bucătaru și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Deputații vizați sunt ai partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”: Mihai Popșoi, Radu Marian, Veronica Roșca, Andrian Cheptonar, Ion Șpac, Eugenia Cojocari, Ersilia Qatrawi, Mihail Druță, Maria Pancu, Artemie Catanoi, Igor Chiriac, Ion Groza, Vasile Grădinaru, Sergiu Lazarencu, Vitalie Jacot, Ion Babici, Doina Gherman și Gheorghe Cojoc.

Această interdicție nu are nici o valoare pentru noi, a afirmat pentru Radio Moldova,deputata PAS, Doina Gherman, vizată în decizia autorităților ruse.

„Era previzibil pentru noi, dar poziția noastră rămâne una fermă- războiul dus de Federația Rusă în Ucraina este o atrocitate. Această interdicție pentru noi nu are nici o valoare. Ori atât eu, cât și colegii, nu intenționam să mergem într-un stat agresor. Interdicția impusă nu va afecta nici într-un fel activitatea Parlamentului, a afirmat Doina Gherman.

Solicitat să comenteze decizia autorităților de la Kremlin, directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei a menționat :

„Sunt surprins să mă regăsesc în această listă, dar asta demonstrează că activitățile API, în special cele care țin de campania Stop Fals și de dezmințire a narațiunilor propagandistice rusești, în Republica Moldova, în contextul războiului provocat de Rusia în Ucraina. Înseamnă că noi batem direct în țintă și asta vom face în continuare. Deci, activitățile noastre au o anumită eficiență și Federația Rusă ne vede ca pe dușmani, a conchis directorul API.

Și autoritățile de Chișinău au reacționat, menționând că nu este prima dată când Moscova recurge la astfel de măsuri.

„Decizia de răspuns a părții ruse este una regretabilă, nu este prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare”, a reacționat Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

„Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice”, notează instituția.

Această decizie este o măsură de răspuns la reducerea personalului ambasadei ruse la Chișinău. Într-un comunicat oficial al Ministerului de Externe de la Moscova se spune că ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat pentru a i se exprima protestul împotriva deciziei autorităților moldovenești de a reduce componența misiunii diplomatice ruse la Chișinău.

Amintim că 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău au părăsit țara la data de 14 august. Autoritățile din Republica Moldova au decis reducerea numărului de angajați ai ambasadei după ce au apărut investigații de presă în care se afirma că antenele instalate pe acoperișul misiunii diplomatice ar fi fost folosite în scopuri de spionaj.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult