Protestele au izbucnit din nou în Slovacia din cauza poziției pro-Moscova a lui Fico
Mii de protestatari din capitala slovacă au afișat bannere și au scandat sloganuri vineri, acuzându-l pe prim-ministrul Robert Fico că trage țara spre Rusia după ce s-a întâlnit luna trecută cu președintele Vladimir Putin, pe fondul unei dispute cu Ucraina privind gazul, transmite Reuters.
Slovacia a încercat să mențină tranzitul de gaze, iar Fico s-a întâlnit cu Putin la Moscova pe 22 decembrie, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins prelungirea fluxurilor de gaze.
Călătoria sa la Moscova a fost doar a treia efectuată de un șef de guvern din UE de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
„Slovacia este Europa, noi nu suntem Rusia”, a declarat unul dintre organizatori mulțimii care flutura steaguri slovace și ale UE, purta pancarte pe care scria «Slovacia este alături de Ucraina» și scanda «Destul cu Rusia!» și «Rușine!».
Organizatorii estimează că 15 000 de persoane au protestat în Bratislava, umplând o piață centrală.
Fico a declarat că oprirea gazului prin Ucraina va costa Slovacia aproximativ 1,5 miliarde de euro în taxe pierdute pentru tranzitarea fluxurilor mai departe spre Europa și din cauza prețurilor mai mari la gaz.
El a amenințat că va lua măsuri de retorsiune prin posibila reducere a ajutorului umanitar către Kiev, prin încetarea sprijinului acordat refugiaților ucraineni în Slovacia sau prin oprirea livrărilor de electricitate de urgență către Ucraina, în timp ce Rusia atacă rețeaua sa electrică.
„Sunt îngrijorată că guvernul nostru ne îndreaptă spre Rusia și ... nu este de partea cetățenilor”, a declarat Barbara Fandelova, în vârstă de 45 de ani, profesionistă în marketing.
De la preluarea puterii în 2023, Fico a schimbat politica externă a Slovaciei, membră a UE și a NATO, stimulând relațiile cu Rusia și refuzând să ofere ajutor militar Ucrainei.
Vineri, el a declarat că Putin a promis că Gazprom din Rusia va găsi modalități alternative de a livra gaze către Slovacia.
Aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaz au trecut prin Ucraina anul trecut, inclusiv aproximativ 3 miliarde de metri cubi pentru consumul slovac.
UE a declarat că nu este necesară prelungirea contractului de tranzit prin Ucraina și că țările care primesc gaz rusesc au acces la surse alternative de aprovizionare. Ministerul ucrainean de Externe a declarat vineri că problema este Rusia și lipsa de voință a „anumitor politicieni” de a-și reduce dependența de Moscova.