Curtea Internațională de Justiție anunță când va audia Rusia într-o procedură lansată de Ucraina
Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va asculta în septembrie obiecțiile Rusiei într-o procedură lansată de Ucraina după declanșarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean pe 24 februarie 2022, informează AFP și Agerpres.
Ucraina, care a sesizat cea mai înaltă jurisdicție a ONU la scurt timp după declanșarea ofensivei forțelor ruse, acuză Rusia că a utilizat în mod eronat acuzații de genocid în estul Ucrainei pentru a-și justifica invazia și că Rusia însăși a planificat un genocid.
În martie 2022, judecătorii CIJ au ordonat printr-o măsură urgentă Rusiei să își suspende operațiunile militare, care continuă încă în Ucraina.
„Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va ține audierile publice asupra obiecțiilor preliminare ridicate de Federația Rusă”, a anunțat CIJ, cu sediul la Haga, într-un comunicat.
Rusia își va expune obiecțiile luni, 18 septembrie, iar Ucraina își va dezvolta argumentele a doua zi. Peste încă o zi, miercuri, 32 de țări, toate aliate occidentale ale Ucrainei, vor putea interveni.
În iunie, CIJ a autorizat cele 32 de țări să intervină de partea Ucrainei în acest dosar. Cu toate acestea, CIJ a respins cererea SUA.
Intervențiile aliaților se vor concentra în principal asupra competenței CIJ în acest dosar. O decizie a jurisdicției ar putea lua luni de zile sau chiar ani. O a doua expunere a argumentelor va avea loc pe 25 și 27 septembrie.
Kievul a acuzat Rusia că a făcut referire la convenția ONU asupra genocidului atunci când a afirmat la începutul războiului că ea a invadat Ucraina pentru a pune capăt la ceea ce Moscova a prezentat drept un genocid în regiunile pro-ruse din estul Ucrainei.
Înainte Moscova a respins audierile, afirmând într-o declarație scrisă că CIJ nu are competență în acest dosar, pentru că cererea Kievului nu s-ar afla sub incidența Convenției din 19948 asupra genocidului.
Ordinul CIJ prin care îi cerea Rusiei să pună capăt ofensivei sale era doar o decizie preliminară, în așteptarea unei decizii care să stabilească dacă aceasta ține de zona sa de competență.
CIJ a fost înființată după Al Doilea Război Mondial pentru a regla diferendele între statele membre ale ONU. Deciziile sale sunt constrângătoare, însă ea nu are niciun mijloc pentru a le face să fie aplicate.