Social

Corespondență Ucraina// Ziua Independenței în Ucraina în condiții de război

Pentru al doilea an consecutiv Ucraina marchează Ziua Independenței în condiții de război. Mai multe detalii aflam de la colegul nostru de la Cernăuți, Vitalie Zigrea.

Serghei Hacman, doctor în istorie, conferențiar universitar, afirmă ca Independența Ucrainei nu a avut niciodată o valoare atât de mare ca acuma când fiecare cetățean ucrainean își apăra țara cu prețul vieții.

„Dacă vorbim de această zi de independență, cred că niciodată Ziua de Independență nu a fost o sărbătoare mai mare, așa cum anul acesta și anul trecut, când noi în fiecare moment încercăm să ne apăram țara. Fiecare își apară cum poate. Cei mai buni, cei mai viteji stau acuma în tranșee și apară țara pe front, alții – încearcă să le ajute cu materiale de război, cu produse, cu haine, să le ajute pe frontul informațional, să-i ajute prin susținerea morală. Și cred că, totodată, această independență e foarte esențială pentru toate popoarele din fosta Uniune sovietică, fiindcă, practic, sfârșitul lui august a fost o perioadă când aproximativ o săptămâna au fost permanent declarații despre suveranitatea de stat a diferitor foste republici din cadrul fostelor republici sovietice, care-și declarau independența, inclusiv vecina noastră, Republica Moldova. Și daca am vorbit de Republica Moldova, spunem ca noi acuma împreună cu Republica Moldova suntem în aceeași legătură în demersurile noastre de a ne integra în UE. Deci pășim pas cu pas. Și de viteza fiecăruia dintre noi depinde viteza noastră comună. Noi vom fi nevoiți să ne facem temele de acasă, noi vom fi nevoiți sa facem niște reforme, care vor schimba foarte serios viața noastră de toate zilele. Noi trebuie să ne schimbăm mentalitatea noastră”, afirmă Serghei Hacman.

Vasile Bîcu, președintele Societății pentru cultura și literatura româna în Bucovina „Mihai Eminescu”, ne povestește ce-au însemnat cei 32 de ani de independența a statului ucrainean pentru comunitatea românească din Ucraina.

„32 de ani pentru o istorie este o clipa și bineînțeles că noi, generația de astăzi, ne aducem aminte de acea perioadă când s-a prăbușit Uniunea Sovietică și nu pot uita cuvintele unuia din confrații mei Ucrainei care a spus să luptam pentru libertatea noastră și a voastră. Adică toate popoarele fostei uniuni sovietice au început o luptă pentru dezvoltarea tradițiilor, pentru limba materna, pentru tot ce este național. In 32 de ani comunitatea noastră a trecut și prin multe greutăți, dar principalul este ca la ora actuală în pofida tuturor vicisitudinilor la Cernăuți și în regiunea Cernăuți se vorbește limba româna, avem școala cu predarea în limba româna, poate nu un număr atât de mare cât ne-am dori noi. Visul nostru, al tuturor, este să se încheie acest război groaznic, pentru ca este un eveniment trist, care seceră vieți tinere, nu numai ucraineni, dar și români, mor pentru țară reprezentanți ai tuturor etniilor. Suntem siguri că pacea ne va aduce un nou val de prosperare”, a menționat Vasile Bîcu. Restabilirea păcii în Ucraina ar însemna o Europă sigură și liniște pe întregul glob pământesc.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult