Social

Revista presei internaționale: Ecouri ale accidentului aviatic în care ar fi murit șeful grupului Wagner

În presa internațională regăsim ecouri ale accidentului aviatic în care ar fi murit șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Totodată, marile cotidiene scriu și despre extinderea BRICS. Detalii are Mariana Colun.

Viu sau mort. Presa internațională analizează de ce există ezitare când vine vorba de a-l declara mort pe Prigojin sau a comenta moartea liderului Wagner. Avionul lui Evgheni Prigojin, s-a prăbușit miercuri într-un posibil asasinat politic, după rebeliunea armată eșuată din iunie, însă a existat îndoială sau ezitare de a declara că omul de afaceri chiar ar putea fi mort. Asta, spune jurnalistul Andrew Roth de la The Guardian, și pentru că în 2019 Evgheni Prigojin a fost raportat, pentru scurt timp, ca mort după ce un avion An-72 s-a prăbușit în Congo. Astfel, notează Roth, teoriile alternative sunt alimentate de incidentul din 2019.

„Moartea aparentă a acestuia marchează doar o nouă întorsătură în eforturile lui Putin de a se reabilita”, a declarat James Nixey, director de Program la think tank-ul din Marea Britanie Chatham House, într-un comentariu pentru Euronews. Analistul a avertizat că asta nu va schimba traiectoria dezastruoasă a războiului din Ucraina.

Un expert internațional în accidente aeriene a explicat pentru Euronews pașii care ar trebui urmați în mod normal pentru a investiga un accident de avion, cum ar fi cel în care a murit Progojin. Ismo Aaltonen, fostul investigator șef al accidentelor de aviație din Finlanda, a declarat că există o mare probabilitate ca în accident să fi fost implicat un „act criminal”, indicând circumstanțele în care a avut loc acesta.

„Cruce pentru Wagner”. Un astfel de titlu găsim în paginile ziarului conservator german FAZ, care amintește că o temă constantă în grupul Wagner a fost cochetarea cu moartea, în special cu iadul.

Odată cu moartea lui Prigojin, Putin nu va scăpa de prigojinism, comentează DW. Editorialistul Andrei Brenner consideră că moartea lui Prigojin i-ar putea face lui Putin un deserviciu dacă șeful Wagner va fi martirizat și transformat în căutător de adevăr. „Este puțin probabil ca Moscova să permită acest lucru. Mai degrabă va încerca să folosească situația în avantajul său, cumpărând, intimidând sau eliminând mercenarii lui Prigojin”, prognozează jurnalistul.

Presa internațională mai scrie despre extinderea BRICS, după ce la Summit-ul din Africa de Sud al organizației s-a decis că șase națiuni se vor alătura blocului: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Pentru Beijing și Moscova, extinderea blocului face parte dintr-un efort de lungă durată de a transforma o grupare în mare măsură simbolică într-un vehicul pentru remodelarea structurilor comerciale și financiare internaționale pentru a le proteja interesele, titrează Washington Post.

„China își formează clubul anti-G7”, titrează ziarul german Die Welt. „China s-a impus în special cu selecția țărilor, deoarece Beijingul vrea să folosească clubul pentru sine. Este îndoielnic dacă planul lui Xi Jinping va funcționa, pentru că alianța extinsă are un defect de design”, menționează comentatorii cotidianului german.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult