A doua navă de marfă a părăsit portul ucrainean Odesa, în pofida amenințărilor rusești
A doua navă civilă a părăsit portul Odesa, navigând prin coridorul temporar al Mării Negre, creat în scopul evacuării navelor ancorate în porturile ucrainene în timpul invaziei la scară largă, scrie BBC. Nava, sub pavilion liberian, a plecat din Odesa în dimineața zilei de 26 august. Andrii Klîmenko, lider de proiect la Institutul de Studii Strategice ale Mării Negre, a confirmat că nava era ancorată înainte de declanșarea invaziei.
Cea de-a doua navă a părăsit portul Odesa, după ce Acordul cu Cereale din Marea Neagră a fost suspendat. Nava se afla în portul din Odesa încă din 20 februarie 2022, înaintea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, scrie BBC.
Potrivit datelor de pe site-ul Marinetraffic, care monitorizează traficul maritim, nava a plecat din portul Odesa în jurul orei locale 08:45, dar s-a întors mai târziu și s-a îndreptat spre țărm în jurul amiezii. Cu toate acestea, destinația navei rămâne neschimbată - portul Varna din Bulgaria. Vasul maritim navighează sub pavilionul Liberiei, iar portul de origine este Monrovia.
Amintim că, primul cargou de cereale din Ucraina a ajuns în Turcia pe 17 august, în ciuda blocadei ruse, care a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene. Nava civilă de marfă a părăsit portul Odesa și a parcurs un coridor umanitar temporar spre Bosfor, după ce Moscova s-a retras din acordul cu cereale de la Marea Neagră. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat această evoluție și a subliniat că este un pas important către restabilirea libertății de navigație în Marea Neagră.
Rusia a avertizat în repetate rânduri că după suspendarea Acordului cu cereale din Marea Neagră în iulie, marina sa militară va viza navele care folosesc centrele de export din Marea Neagră. Totodată, Moscova și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii și instalațiilor portuare ucrainene de la Marea Neagră pe care Kievul le folosește pentru a exporta cereale pe Dunăre.