Republica Moldova sărbătorește Ziua Independenței cu un program cultural-artistic în Piața Marii Adunări Naționale
Republica Moldova sărbătorește 32 de ani de la proclamarea independenței. În anul 1991, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, țara noastră alături de alte Republici Sovietice Socialiste a devenit liberă să-și aleagă propriul viitor. La 32 de ani distanță, Republica Moldova este țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și determinată să devină membră a blocului comunitar până în 2030.
UPDATE 10:25 „Azi, în casa noastră este sărbătoare, ziua națională a țării noastre. O sărbătoare care ne unește și ne umple inimile de bucurie, pentru că este o zi în care celebrăm libertatea noastră. 32 de ani este un drum scurt din perspectivă istorică, dar lung pentru istoria de viață a țării noastre. A fost un drum în care moldovenii au trecut prin momente de dezamăgire, incertitudine, dar și de încredere. Cunoaștem problemele cu care ne confruntăm, știm că sunt multe lucruri de făcut ca moldovenii să trăiască bine. Mai sunt dintre cei care vor să ne țină legați de trecut, un trecut al dezamăgirilor, blocați în sărăcie. Dar vreau azi să vorbim despre toți cei care fac țara noastră mai bună, mai puternică.
Alegem calea europeană pentru că alegem pacea. În fața nostră este un drum cu provocări, suntem conștienți de eforturile pe care trebuie să le facem pentru a deveni o țară puternică. Dar azi nu vreau să ne îndreptăm atenția spre lucrurile despre care știm cu toții că nu merg prea bine. Azi vreau să căutăm, fiecare dintre noi, motive de mândrie față de moldoveni și Moldova.
Ce facem noi azi va duce Moldova înainte - în familia europeană, unde țara noastră va fi liberă să-și clădească destinul și să-și păstreze cultura și tradițiile. Unde va fi suficient de puternică, încât să ofere o viață bună cetățenilor ei.
Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană - o știm cu toții, înțelegem că este șansa noastră de a dezvolta țara și de a le oferi copiilor un viitor acasă lângă părinții lor.
Înseamnă ca drumul dintre Călărași și Praga, între Cahul și Paris să nu fie cu hotare. Înseamnă ca independența Republicii Moldova să fie deplină, protejată și respectată. Înseamnă pace. Și mai înseamnă îndeplinirea visului sutelor de mii de moldoveni care și-au spus dorința în 1991 și în 2023, în aceeași Piață a Marii Adunări Naționale, uniți de aceeași mândrie națională și legați de aceleași rădăcini.
Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Este nevoie de fiecare om pentru a crește o țară. La mulți ani, Moldova!”, a declarat Maia Sandu în PMAN.
UPDATE 9:23 Conducerea țării, membrii Guvernului, șefii instituțiilor de stat, reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.
UPDATE 8:30 În dimineața zilei, președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.
În cadrul programului Sărbătorii Naționale, în Piața Marii Adunări Naționale vor evolua artiști, interpreți de muzică ușoară.
Accesul în Piața Marii Adunări Naționale pentru oameni este liber.
În cadrul manifestărilor desfășurate în centrul capitalei, cetățenii vor avea posibilitatea să stea de vorbă cu prim-ministrul Dorin Recean.
Cei care sărbătoresc Ziua Independenței în centrul capitalei, vor avea ocazia să cunoască personalitățile Republicii Moldova: campioni, reprezentanți ai diasporei, vor urmări un spectacol de trântă sau vor participa la un atelier de pictură pentru copii.
Sărbătoarea va continua în Piața Marii Adunări Naționale, cu spectacolul „Ca Acasă”, susținut de orchestre de fanfară, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare, iar la ora 18:00, Baletul Național „Joc”, alte colective folclorice, orchestre și soliști vor prezenta spectacolul muzical-coregrafic „Moldoveneasca”.
Manifestările cultural-artistice dedicate celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova vor continua cu concertul „Eu - acasă”, susținut de artiști din diasporă. Vor evolua: Valentina Nafornița (Austria), Alexandra Conunova (Elveția), Martina Meola (Italia), Pavel Efremov, (Germania), Lilia Istrati (România), Andrei Jilihovschi (Franța), Cezar Moldovanu (Moldova), pianiștii Stanislav Jar și Laura Balicov (Regatul Țărilor de Jos), țambaliștii Ion Curteanu (Ungaria) și Alexandru Olaru (Moldova).
La ora 21:30, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, va urca Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, iar sărbătoarea va culmina cu marele joc „Moldovenii când se strâng”.
Moldova 1 transmite în direct toate evenimentele desfășurate în Piața Marii Adunări Naționale.