Unele culturi ar pute fi înlocuite cu altele din cauza secetei. Care sunt acestea?
Schimbările climatice din ultimele decenii vor duce în mod inevitabil la revizuirea spectrului de culturi agricole cultivate tradițional în țara noastră, ceea ce se va răsfrânge în primul rând asupra culturii porumbului și a florii-soarelui, avertizează specialiștii din cadrul Academiei de Științe a Moldovei. Potrivit acestora, condițiile climaterice din anul curent au fost relativ favorabile pentru majoritatea culturilor, în special pentru cele din prima grupă, dar seceta din iulie și august a afectat grav semănăturile de porumb pentru boabe, mai ales în sudul țării.
Respectiv, mai rațional este să fie ajustat sistemul de agricultură la schimbările climatice decât să fie menținut în asolament un spectru de culturi care necesită cantități nejustificate de îngrășăminte, pesticide și alte produse agrochimice, dar care pot fi înlocuite.
Pe fondul schimbărilor climatice și în urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, savanții moldoveni consideră că sunt necesare măsuri precum:
- înlocuirea treptată a porumbului cu sorgul, iar soia cu năutul, care posedă o rezistență mai mare la secetă;
- aplicarea îngrășămintelor organice și excluderea aratului excesiv cu plugul cu cormană;
- reducerea suprafețelor de culturi prășitoare, inclusiv tehnice;
- amplasarea culturii grâului de toamnă după premergători cu recoltare devreme (culturi leguminoase la boabe; amestec de culturi leguminoase și graminee anuale la masă verde și/sau fân; amestec de ierburi perene la masă verde etc.);
- susținerea programelor de ameliorare a culturilor de câmp și producere de semințe de soiuri și hibrizi autohtoni.
Precizăm, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat, pe 28 august, că plantarea unor culturi, precum porumbul, ar putea fi interzisă în regiunile de sud ale Republicii Moldova, acolo unde se atestă lipsa precipitațiilor.
Astfel, ar urma să fie adoptată o lege care să stabilească aceste interdicții, a subliniat oficialul.
„În toamnă iarăși o să apară sudul Republicii Moldova cu problemele culturii de grupa a doua, floarea-soarelui, spre exemplu, poate mai puțin, dar porumb. Și pentru toată lumea este clar că în sudul Republicii Moldova precipitațiile sunt la nivel de 200-300 de milimetri și porumbul are nevoie de 580-600 de milimetri ca să crească. O să urmeze la nivel de lege probabil să stabilim că, dacă tu ai în regiunea în care cultivi precipitații sub 600-550 de milimetri, tu nu trebuie să pui porumb în sudul Republicii Moldova”, a afirmat ministrul agriculturii.
Exemple de renunțare bunăoară la porumbul pentru boabe în favoarea sorgului, care este mai rezistent la secetă, există deja în lume, inclusiv cel din statul Nebraska din SUA. Sorgul – este considerată a cincea cultură de cereale la nivel mondial, fapt care se datorează rezistenței acestei plante la secetă și căldură motiv pentru care este cultivată în locul plantelor furajere clasice în multe zone aride, precum cele regăsite în numeroase țări africane, central-americane și sud-asiatice. Sorgul sărac poate înlocui parțial porumbul în hrana păsărilor – indică diferite studii realizate în ultimii ani.