Comisia de lichidare a Partidului Șor își va începe activitatea curând. Apărătorii formațiunii susțin că așteaptă decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului
Ministerul Justiției a creat o comisie responsabilă de lichidarea Partidului Șor. Din componența acesteia fac parte atât reprezentanți ai instituțiilor publice, cât și administratori autorizați și avocați. Ordinul de constituire elaborat de Ministerul Justiției a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial. Apărătorii formațiunii califică deciziile autorităților ilegale, menționând că în septembrie Curtea Europeană a drepturilor Omului urmează să examineze dosarul Partidul Șor contra Republicii Moldova.
Comisia este constituită din 7 membri: doi sunt de la Comisia Electorală Centrală, câte un reprezentant de la FISC și Ministerul Afacerilor Interne, precum și doi avocați și un administrator autorizat. Dintre aceștia doi sunt desemnați în calitate de lichidatori. Membrii Comisiei urmează să se întrunească până la sfârșitul săptămânii în ședință pentru a decide procedura de lichidare a formațiunii, a confirmat pentru Radio Moldova secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Stanislav Copețchi.
„Odată cu numirea lichidatorilor mandatul organelor partidului politic încetează. Lichidatorii urmează să întocmească un inventar al bunurilor deținute de partidul politic ca finalmente, odată cu încetarea activității partidului politic bunurile acestuia să treacă în proprietatea statului pentru a fi utilizate în scopuri filantropice. Sperăm ca să fie depus efortul necesar că să demareze procedura cât mai repede”, a menționat secretarul de stat.
Potrivit documentului, membrii comisiei de lichidare vor asigura organizarea și desfășurarea întrunirilor în ședințe periodice, la care vor putea fi invitate și alte persoane. Totodată, documentul stabilește remunerarea lichidatorilor cu câte 16 000 de lei pe lună.
În replică, avocatul partidului ȘOR, Aureliu Colenco, a declarat că autoritățile au comis mai multe ilegalități în raport cu reprezentanții formațiunii, iar pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este cauza Partidului Șor contra Republicii Moldova, care urmează să fie examinată pe 18 septembrie.
„Nu au decât să formeze Comisii. Noi suntem acum în stadiu examinării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Ședința este stabilită pe data de 18 septembrie. Noi o să dovedim faptele ilegale comisie de autorități în fața Înaltei Curți”. Și atunci o să vedem., a declarat avocatul.
Amintim că Partidul „ȘOR” a fost declarat în afara legii la data de 19 iunie de Curtea Constituțională. Judecătorii au constatat că formațiunea politică a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. Procesul a fost inițiat în baza unei sesizări depuse la Înalta Curte de către Guvern, care a solicitat verificarea constituționalității formațiunii. Anterior, liderul formațiunii, Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, care s-ar afla în Israel, a anunțat că va crea un nou bloc electoral, care va fi constituit din mai multe partide.