Social

Raport API: Cum este reflectat fenomenul corupției în mass-media

Reflectarea fenomenului corupției în presă necesită îmbunătățiri, dar și o abordare mai analitică, pentru a menține acest flagel în atenția societății, potrivit unui raport prezentat astăzi de Asociația Presei Independente. Experții au monitorizat cum abordează fenomenul corupției, în patru domenii tematice, 12 instituții de presă, inclusiv Radio Moldova și postul public de televiziune, Moldova 1, care au ocupat locul doi și, respectiv, patru în clasament.

Asociația Presei Independente a monitorizat cum abordează mass-media în subiecte jurnalistice fenomenul corupției în educație, sănătate, protecția socială și agricultură. Raportul de monitorizare pentru lunile iunie și iulie denotă că, per general, reflectarea corupției este relativ bună. Totuși, presa mai are de lucrat în ceea ce privește reflectarea eficientă și echitabilă a fenomenului, a menționat expertul media, Ion Bunduchi. Potrivit acestuia, presa se axează mai mult pe subiectele de corupție în justiție și mai puțin pe cele din domeniul social.

"Reflectarea corupției în cele 4 domenii să aibă caracter sistematic pentru vizibilitate mediatică uniformă, prin planificarea precisă a sarcinilor redacționale. Să fie lărgită aria genurilor jurnalistice cu accent clar pe cele analitice și investigative, acestea fiind cele mai potrivite în elucidarea cazurilor de corupție. Să fie evitate cazurile de preluare a subiectelor de calitate îndoielnică. Să fie răspândite către un public cât mai numeros prin utilizarea căilor disponibile. Cât despre calitatea subiectelor la temă, să existe precizie, acuratețe și dovezi", a menționat Ion Bunduchi.

Consolidarea jurnalismului de investigație este foarte important într-o societate încă măcinată de fenomenul corupției, întrucât presa influențează nu doar opinia publică, dar și agenda politică, a afirmat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

"Poate să influențeze agenda politică, și am văzut asta în repetate rânduri în țara noastră. Cum urmare a unor dezbateri în platourile de televiziune, s-au întâmplat lucruri importante și interesante pe segmentul politic, au fost adoptate legi și au avut loc demisii. Sperăm ca această schimbare să se materializeze în anii următori în dosare de rezonanță și în condamnări", a afirmat Petru Macovei.

Potrivit raportului API, Radio Moldova se află pe locul al doilea între cele 12 instituții monitorizate, cu un scor de 26 de puncte.

Experții recomandă ca reflectarea corupției în general și a celei în patru domenii de interes social - educație, sănătate, protecție socială și agricultură - să devină tematică prioritară în politica editorială a mass-media.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult