Maia Sandu, la Marea Dictare Națională: Limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii
Astăzi, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române ca limbă de stat și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba într-un mod special. Actualmente, limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii, a declarat președinta Maia Sandu la deschiderea evenimentului „Marea Dictare Națională”.
În discursul său, șefa statului a amintit despre perioada sovietică, atunci când moldovenii erau „privați de dreptul la autodeterminare și de dreptul la limba română”.
„Câteva sute de oameni vor scrie astăzi în limba română în mod liber, cu respect pentru scrierea corectă și cu dragoste față de limba neamului nostru. Însă nu a fost mereu așa. În perioada sovietică poporul nostru a fost privat de dreptul la autodeterminare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitatea națională și de a ne mutila conștiința de neam. Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din funcție sau chiar puteai avea dosar penal pentru că vorbeai în limba ta.
Până în 1989, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, scriam în alfabet chirilic, iar utilizarea celui latin era o încălcare a legii. Literatura românească era interzisă. Să citești o poezie în română era o infracțiune. Cu toate acestea, studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul să ceară dreptul la limbă, la viitor și demnitate de neam. Aș vrea să-i onorăm pe cei care au readus limba română pe pământul nostru, poeți, scriitori, compozitori, actori, cântăreți și profesori.
Doar un regim dictatorial poate transforma limba într-o armă care să divizeze un popor. Cei care ne-au spus cu arma la tâmplă că noi vorbim moldoveneasca, au făcut-o pentru a ne subjuga și a ne certa între noi. Moldovenii își doresc să trăiască liber pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat”, a declarat Maia Sandu.
Actualmente, limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii, fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
„În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește limba maternă. Am încredere în generațiile care cresc acum, voi veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradiții, cultură și limba noastră”, a subliniat șefa statului.
Menționăm că peste 600 de persoane s-au înscris la Marea Dictare Națională, organizată astăzi în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, pentru a marca Ziua Limbii Române.