Social

Revenirea la grafia latină // Profesor: Când s-a citit decretul tare multă lume plângea de bucurie

Obținerea votului pentru revenirea la grafia latină a fost posibil datorită intelectualilor, scriitorilor, dar și valului masiv de susținere din partea oamenilor simpli, care au ieșit în stradă pentru a-și revendica dreptul de a reveni la grafia latină și la limba română.

moldpres.md
Sursa: moldpres.md

Profesorul Vasile Rotaru din orașul Rîșcani a trăit acele vremuri zbuciumate și spune că mulți colegi de-ai săi au luptat pentru limba română, opunându-se regimului comunist de atunci.

El a mărturisit într-un interviu pentru Radio Moldova că oamenii erau atât de entuziasmați de revenirea la valorile naționale, încât au mers pe jos la Chișinău, pentru a participa la Marea Adunare Națională.

„Înainte de Marea Adunare Națională, au fost ziariștii și în acel număr am semnat și eu ca limba română să fie limbă de stat, cu grafie latină. După ce a apărut acel ziar, a doua zi sunt chemat la comitetul de partid și mă întreabă de ce am făcut asta că nu se poate și mi s-a spus să scriu refuz la acea semnătură. Îmi amintesc multe evenimente de la Marea Adunare Națională. Pe acele vremuri lumea era dezvoltată din punct de vedere patriotic. Eu eram în partea dreaptă a Arcului cu fața spre Guvern, cum era atunci Comitetul Centrat. Cât se vedea era doar lume. Când s-a citit decretul tare multă lume plângea de bucurie”, a declarat Vasile Rotaru.

Trecerea la grafia latină a fost un eveniment mult așteptat de cetățenii care au militat pentru cauza națională. Unii oameni susțin însă că procesul de adaptare la noul alfabet nu a fost simplu pentru ei.

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la decretarea limbii moldovenești drept limbă de stat și revenirea la alfabetul latin.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult