Politic

Nouă ani de la intrarea în vigoare provizorie a Acordului de Asociere cu UE: Republica Moldova a reușit să se apropie tot mai mult de obiectivul său, opinie

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, intrat în vigoare provizoriu la 1 septembrie 2014, a pus bazele asocierii politice, dar și integrării economice mai puternice a Republicii Moldova în piața europeană, a declarat pentru Radio Moldova fostul negociator șef pentru aderarea României la blocul comunitar, Vasile Pușcaș. La rândul său, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, susține că în cei nouă de ani de aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a reușit să se apropie tot mai mult de obiectivul său, de a se integra în acest spațiu.

moldova.md
Sursa: moldova.md

Deși implementarea Acordului de Asociere continuă, Republica Moldova a trecut la o altă etapă importantă, cea care duce la lansarea negocierilor de aderare la blocul comunitar, având statutul de țară candidată, a precizat fostul negociator-șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș.

„Procesul de pregătire a aderării înseamnă o transformare structurală, o transformare din temelii a statului, înseamnă o transformare a condițiilor de viață și chiar în unele părți a stilului de viață, ce nu duce la o eradicare a identității, ci duce mai degrabă la o integrare a acesteia în corul acesta european atât de bine armonizat, atunci când este gestionat, și procesul de integrare europeană este foarte bine condus”, a declarat Vasile Pușcaș.

La rândul său, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a menționat că extinderea volumului exportului produselor moldovenești pe piața europeană este unul dintre rezultatele palpabile obținute de țara noastră în cei nouă ani de la intrarea în vigoare provizoriu a Acordului de Asociere.

„Nouă ani în care Moldova a avut un angajament să transpună legislația europeană, să racordeze legislația europeană pentru a putea beneficia de cea mai mare piață din lume, piața Uniunii Europene, prin comerțul aprofundat și cuprinzător, care astăzi este unul puternic ancorat. 2/3 din produsele noastre care își găsesc loc pe piața europeană și evident că asta înseamnă atragerea mai multor investiții în sectorul agroalimentar. Dar dincolo de acest lucru, din punct de vedere a poziționării noastre în raport cu agenda de democratizare, de consolidare a statului de drept, avem foarte multe lucruri de făcut în continuare ca să reușit să atingem acel prag minim ca Republica Moldova să poată să se califice pentru acel drept de a fi membru al Uniunii Europene”, a declarat Iulian Groza.

Precizăm că Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană va continua să fie implementat și după lansarea negocierilor de aderare.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult