Social

Dan Perciun anunță că ar urma un șir de concedieri din sistemul educațional: „Din momentul aprobării legii, în decurs de 45 de zile urmează să fie eliberați”

Șefii direcțiilor raionale de învățământ, care au fost numiți în funcție contrar prevederilor Codului Educației, urmează să fie eliberați din funcție, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul unui live pe o rețea de socializare, menționând că în locul lor urmează să fie alese persoane calificate, în baza unui concurs.

Captură video
Sursa: Captură video

Oficialul a subliniat că, deși Codul Electoral prevedea ca șefii de direcții să fie selectați în baza unui concurs, au fost constatate multiple situații când legea nu a fost respectată.

„În pofida faptului că aceste prevederi au existat în Codul Educației de 8 ani am constat multiple situații când ele nu au fost respectate și atunci s-a impus această modificare legală adițională pentru a corecta situația la zi. Din momentul aprobării legii, în decurs de 45 de zile toți cei care se regăsesc în această funcție contrar prevederilor Codului urmează să fie eliberați. Ministerul va numi interimari pentru cel mult 6 luni, urmând ca Consiliile Raionale să desfășoare concursuri conform prevederilor regulamentului aprobat de minister”, a declarat Dan Perciun.

Ministrul a adăugat că procesul de selecție a candidaților la funcțiile de șefi ai direcțiilor raionale de învățământ va cuprinde trei etape.

„Prima este o etapă de eligibilitate. Am prevăzut condiții destul de largi de acces în această funcție. Solicităm studii de master, solicităm experiență managerială anterioară în sistemul educațional. Următoarea etapă va fi acea testare scrisă, desfășurată la Centrul pentru Tehnologii Informaționale în Educație, testare care și astăzi este parcursă de cei care aspiră la funcția de directori de școli și grădiniță. Pragul de trecere pentru șefii de direcții va fi mai înalt decât în cazul directorilor. Ulterior, ultima etapă este proba interviului, în baza unui plan de dezvoltare raională a sistemului educațional. Ne așteptăm la o lucrare de până la 20 de pagini care să includă viziunea candidatului pe toate aspectele ce țin de activitatea în sistemul educațional în raionul în care dorește să activeze”, a explicat Dan Perciun.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent modificări la Codul Educației prin care s-au clarificat normele din Cod legate de modul de selectare a șefilor direcțiilor raionale Educație și s-au introdus norme derogatorii prin care acei șefi, care au fost numiți în funcție contrat prevederilor Codului Educației, urmează să fie eliberați.

Menționăm că acest fapt a trezit un val de nemulțumiri în rândul celor vizați, mai mulți conducători ai direcțiilor de învățământ afirmând că autoritățile nu au luat în calcul toate opiniile expuse de ei la consultările publice.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult