Angel Tîlvăr: Ministerul Apărării Naționale al României și-a făcut un obiectiv din a susține cauza Republicii Moldova
Ministerul Apărării Naționale al României și-a făcut un obiectiv din a susține cauza Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de către ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, în cadrul unui interviu pentru Agerpres.
„Noi ne-am făcut la Ministerul Apărării un obiectiv din a susține cauza Republicii Moldova. Colaborăm foarte bine, iar vizitele pe care le-am făcut acolo, care nu au fost puține, mi-au întărit convingerea că sunt pe un drum bun. Asta nu înseamnă că ne vom opri. Vom colabora cât putem de mult. Știu din experiența noastră – și aici vorbesc și ca parlamentar – că aderarea la Uniunea Europeană este un proces greu, este bazat pe merit, este bazat pe o negociere a multor capitole care vor fi complicate și noi suntem gata să ne oferim sprijinul. Mă refer la sprijinul politic, pentru că Republica Moldova merită acest sprijin”, a dat asigurări ministrul Apărării Naționale de la București.
În același timp, Angel Tîlvăr a menționat că Republica Moldova este subiectul unor acțiuni de tip hibrid, care sunt menite să o destabilizeze, să o abată de pe drumul ei european, care în opinia sa, „este ireversibil pentru că exprimă nu numai voința politică la nivelul conducerii Republicii Moldova, dar cred că exprimă și voința cetățenilor”.
Referindu-se la introducerea Republicii Moldova în documentul de securitate la Marea Neagră adoptat recent de Senatul SUA, ministrul a spus că la aceasta a contribuit și România, deși „ar fi arogant din partea noastră să spunem că a fost exclusiv contribuția României”.
„Pentru că, cu siguranță, la nivelul decidenților din Washington nu aveau cum să nu vadă că, în tabloul mare al regiunii, Moldova ocupă un loc cât se poate de clar. Nu-i mai puțin adevărat însă că România este la ora actuală principalul avocat al cauzei Republicii Moldova. Noi înșine, ori de câte ori și în orice format suntem parte, nu încetăm să pomenim de Republica Moldova și de cât de important este, pe de o parte, ca Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene”, a menționat Angel Tîlvăr.
De menționat că Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat pe 27 iulie 2023, legea privind autorizarea bugetului apărării SUA. În bugetul apărării a fost aprobat și proiectul de lege „Black Sea Security Act”, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney.
Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă.
Textul aprobă cele 886 de miliarde de dolari solicitate de președintele Joe Biden pentru 2024, prevede o creștere cu 5,2% a salariilor militarilor și acordă Ucrainei un ajutor de 300 de milioane de dolari.
De asemenea, potrivit documentului, Republica Moldova, a fost inclusă în lista statelor Mării Negre, alături de Turcia, România, Bulgaria, Ucraina și Georgia, pentru care SUA urmează să elaboreze o strategie de creștere a asistenței de securitate.
Proiectul de lege privind bugetul Statelor Unite aprobat de Senat urmează a fi mediat, în continuare, în cursul lunii septembrie, cu versiunea legii aprobată deja în Camera Reprezentanților.
Un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă și în Camera Reprezentanților.