Calendarul Zilei // Se împlinesc 100 de ani de la înființarea Interpol
Radio Moldova vă prezintă calendarul zilei - cele mai importante evenimente din istorie, politică și cultură, pe care le consemnăm astăzi, 7 septembrie
1910: Marie Curie a izolat prima mostră pură de radiu.
1923: Se înființează Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol). Ideea creării unei astfel de organizații a apărut cu ocazia Congresului Internațional al Poliției Criminale care a avut loc în 1914 la Monaco. Organizația numără 195 de state membre. Sediul organizației este în Lyon, Franța.
1939: România s-a declarat neutră în urma declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale și și-a dat acordul de principiu pentru trecerea pe teritoriul său a materialului de război destinat ajutorării Poloniei.
1949: Este proclamată Republica Federală Germania, cu capitala la Bonn.
1953: Nikita Hrușciov este ales primul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
1977: Semnarea, la Washington, de către președintele, Jimmy Carter, și premierul panamez, Omar Torrijos, a tratatului privind neutralitatea permanentă și funcționarea Canalului Panama.
1998: A fost fondat Google Inc.. Ideea le-a aparținut fondatorilor Google, Larry Page și Sergey Brin, doi absolvenți ai Universității Stanford din Statele Unite. Google a devenit rapid cel mai faimos și mai folosit motor de căutare din lume, un punct de referință al „vieții digitale” a miliarde de oameni, în special în lumea occidentală. Primul sediu central al companiei a fost un garaj din California. Pe atunci nimeni nu își imagina că proiectul la care lucrau cei doi va ajunge să schimbe lumea. Primul birou al companiei erau cele două camere de cămin în care locuiau Larry Page și Sergey Brin, la Stanford. Primul server Google creat vreodată a fost construit într-un spațiu făcut din piese de Lego și găzduit în campusul Universității Stanford. Google reprezintă astăzi una dintre cele mai de succes povești de business.
Astăzi este marcată Ziua internațională a aerului curat pentru cerul albastru. Încurajată de interesul crescând al comunității internaționale pentru aerul curat și subliniind necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea calității aerului, inclusiv reducerea poluării aerului, pentru protejarea sănătății umane, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis desemnarea zilei de 7 septembrie drept Ziua Internațională a Aerului curat pentru un cer albastru. Astăzi, comunitatea internațională recunoaște că îmbunătățirea calității aerului poate îmbunătăți atenuarea schimbărilor climatice și că eforturile de atenuare a schimbărilor climatice pot îmbunătăți calitatea aerului. Statele membre ale ONU recunosc necesitatea reducerii substanțiale a numărului de decese și boli cauzate de substanțele chimice periculoase și poluarea și contaminarea aerului, apei și solului până în 2030, precum și reducerea impactului negativ per capita asupra mediului în orașe, inclusiv acordând o atenție specială calității aerului și gestionarea deșeurilor municipale și a altor deșeuri până în 2030.