Republica Moldova negociază cu România pentru investiții în reactorul de la Cernavodă, pentru a-și asigura resurse proprii de energie electrică
Autoritățile de la Chișinău negociază cu partea română în privința unor investiții în reactorul de la Cernavodă, pentru a avea resurse proprii de energie electrică, a declarat președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, la o emisiune de la N 4. Potrivit deputatului, astăzi Republica Moldova nu mai poate fi șantajată energetic de Federația Rusă.
„Este pentru prima dată când noi am început să cumpărăm de pe piața europeană gaze. În această vară noi am cumpărat gaz mult mai ieftin decât Federația Rusă ni-l vindea. În aceste condiții vom avea resurse energetice mai ieftine decât au fost anterior. Ceea ce putem spune cu certitudine este că Republica Moldova nu mai poate fi șantajată energetic. Noi deja discută cu România dacă putem investi și noi la Cernavodă sau să avem acces sau cotă parte la reactorul de la Cernavodă, să avem peste câțiva ani de zile energie și mai ieftină decât este acum și să fim siguri că noi avem propria energie și să nu umblăm să o căutăm pe nu știu ce piață, la nu știu ce prețuri și să depindem întotdeauna de aceste fluctuații care au loc pe piață”.
Amintim ca, pe 18 iulie, Compania Energocom, deținută 100% de stat, a semnat la Cernavodă un Memorandum de Înțelegere cu Societatea Națională din România Nuclearelectrica. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat atunci că, pentru a-și asigura accesul la energie sigură și durabilă la prețuri competitive, Republica Moldova de asemenea ar putea investi la Centrala de la Cernavodă.
Potrivit autorităților din România, construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă ar urma să fie finalizată până în anul 2031. Valoarea estimată ar fi de cel puțin 6,5 miliarde de euro, iar o decizie finală de investiții referitoare la construcția acestora ar urma să fie adoptată în 2026-2027.