Social

Șoferii în stare de ebrietate sau cei care au fost privați de dreptul de a conduce riscă să rămână fără mașini. IGP a aprobat noi instrucțiuni

Persoanele care conduc vehiculul în stare de ebrietate ce depășește gradul maxim stabilit de lege, care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule, precum și cei care conduc autovehiculul fiind privați de dreptul de a conduce - riscă să rămână fără mașini, informează Inspectoratul General al Poliției (IGP).

„Precizăm că, în baza Ordinului IGP nr.310 din 04.09.2023 a fost aprobată Instrucțiunea privind modul de aplicare a art.439/7 din Codul Contravențional al Republicii Moldova referitor la confiscarea specială a vehiculelor în cadrul procesului contravențional”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei, confiscarea specială se aplică de către instanța de judecată la demersul agentului constatator.

Agentul constatator al poliției doar constată fapta, iar ulterior urmează să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță - confiscarea specială a vehiculului.

Amintim că în ultima perioadă s-au produs mai multe accidente rutiere, inclusiv cu implicarea oamenilor cu epoleți.

Pe 29 august o polițistă de 22 de ani, în stare de ebrietate la volan, a intrat pe trotuar și a lovit trei pietoni. În urma impactului o femeie de 30 de ani a decedat pe loc, iar două minore, fiica femeii și sora acesteia, de 6 și respectiv 17 ani au fost transportate la spital în stare gravă. În privința șoferiței a fost aplicat arestul preventiv de 30 de zile.

Pe 2 septembrie, un polițist de 34 de ani care se afla la volanul unui automobil s-a tamponat într-un copac în orașul Florești. Acesta era în stare de ebrietate avansată și purta uniforma de serviciu, dar era în afara orelor de muncă.

De altfel, primul caz de confiscare a mijlocului auto a fost cel al polițistului din Florești, prin beat la volan, a declarat recent ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, în cadrul unei conferințe de presă.

Atunci oficialul a mai subliniat că autoritățile vor lua măsuri cu privire la neadmiterea șofatului pentru cei care au fost privați de dreptul de a conduce prin organizarea filtrelor și verificărilor în trafic, inclusiv a istoricului încălcărilor admise.

„De asemenea, avem în vedere confiscarea specială a bunului cu care s-a produs accidentul rutier din cauza consumului de alcool sau substanțe stupefiante”, a precizat ministrul.

În ultimele două luni, Inspectoratul Național de Securitate Publică a aplicat suspendarea dreptului de a conduce în privința a 220 de conducători auto.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult