Politic

Expert: Este naiv să credem că „spionii” au plecat din Ambasada Federației Ruse la Chișinău. Autoritățile trebuie să documenteze bine acest caz

Autoritățile de la Chișinău susțin că vor întreprinde măsuri pentru contracararea interferențelor externe, în contextul unei investigații jurnalistice, potrivit căreia, cel puțin doi din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău, după reducerea numărului acestora, au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB. Unii analiști politici afirmă că existența agenților FSB trebuie bine documentată înainte de a decide despre expulzarea acestora.

Autoritățile Republicii Moldova au întreprins mai mulți pași pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse îndreptate împotriva țării noastre, odată cu începerea războiului în Ucraina, declară purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, Igor Zaharov. Radio Moldova a solicitat acest comentariu în contextul unei noi investigații jurnalistice, realizate de Europa Liberă, potrivit căreia și în urma reducerii numărului de angajați ai Ambasadei Rusiei, mai sunt diplomați conectați la serviciile secrete ale acestei țări.

„De la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, autoritățile Republicii Moldova au întreprins mai mulți pași fermi necesari pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse îndreptate împotriva țării noastre. Astfel, una dintre deciziile luate a fost instituirea parității diplomatice cu Federația Rusă ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, inclusiv în contextul suspiciunilor privind posibile acțiuni de spionaj. În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părții ruse în cadrul întrevederii din 26 iulie 2023, decizia sus-menționată a fost pusă în aplicare, astfel încât în prezent în Republica Moldova sunt acreditați 10 diplomați ai Federației Ruse. Instituțiile naționale abilitate lucrează în permanență pentru a proteja Republica Moldova de interferențele externe”, notează Igor Zaharov.

Ar fi fost naiv să credem că decizia autorităților de a reduce numărul de angajați ai Ambasadei ruse la Chișinău ar determina și plecarea „spionilor” din corpul diplomatic, a afirmat pentru Radio Moldova expertul Ion Tăbârță. Potrivit acestuia, autoritățile ar trebui să documenteze bine cazul și să acționeze doar după ce vor acumula probe sigure, care demonstrează afilierea cu FSB a unor angajați ai misiunii diplomatice ruse.

„Era naiv de așteptat că odată cu „ această curățire” de la Ambasada Rusiei, noi vom reuși să scăpăm în totalitate de agenții ruși. De fapt, noi foarte bine știam că mulți dintre cei care activează în misiunea diplomatică rusă în Republica Moldova sunt spioni sub acoperire, însă, acest lucru este foarte complicat de demonstrat. Evident că au mai rămas printre diplomați, persoane angajate în spionajul rusesc. dar acest fapt trebuie bine documentat de autorități, înainte de a fi luate unele decizii”, a punctat expertul

Precizăm că, potrivit unor baze oficiale de date rusești consultate de Europa Liberă, printre diplomații ruși de la Chișinău care ar avea legături cu FSB se numără doi prim-secretari ai ambasadei, în timp ce atașatul militar și asistentul acestuia au vize de reședință la Moscova în imobile folosite și de direcția de spionaj a armatei ruse, GRU. Investigația arată că Rusia continuă să-și completeze corpul diplomatic din ambasade cu persoane din serviciile de informații, în ciuda eforturilor depuse de țările europene de a elimina spionii care activează sub acoperire diplomatică.

Autoritățile de la Moscova califică investigația drept dezinformare.

Amintim că, în luna august, Chișinăul a decis reducerea numărului angajaților Ambasadei ruse, pe principiul parității diplomatice, de la 70 la 45 de angajați. Decizia a constata că sediul Ambasadei ar fi folosit pentru acțiuni de spionaj.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult