Politic

Experți: Liderii europeni au transmis un semnal pozitiv cu privire la extinderea Uniunii Europene, prin aderarea la blocul comunitar a Republicii Moldova

Liderii europeni au transmis astăzi un semnal pozitiv cu privire la extinderea Uniunii Europene, prin aderarea la blocul comunitar a Republicii Moldova, Ucrainei și statelor din Balcanii de Vest, au conchis experții de la Chișinău și București. Potrivit acestora, înainte de a primi noi state membre, este necesară o reformă generală, inclusiv modificarea unor legi. Totodată, analiștii au subliniat că subiectul extinderii Uniunii Europene va depinde și de alegerile europene de anul viitor. În același timp, ei avertizează că Rusia nu va sta deoparte și va încerca să împiedice procesul de integrare europeană în statele candidate.

Mesajul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la extinderea Uniunii Europene este un semnal puternic de susținere pentru Republica Moldova și alte țări candidate în ceea ce privește parcursul lor european, a declarat pentru Radio Moldova expertul în politică externă Iulian Groza. Potrivit acestuia, până în 2030, Uniunea Europeană trebuie să-și stabilească un nou cadru de funcționare și să se reformeze, pentru a putea primi noi membri.

„Anul viitor, Uniunea Europeană va trece printr-un proces electoral. Este foarte important ca toate aceste procese de revizuire și reflecție în actualizarea politicii Uniunii Europene, în special în ceea ce privește politica de extindere, să fie începute și să fie o etapă destul de avansată, astfel încât viitoarea Comisie Europeană și viitorul mandat al Parlamentului European să reflecte clar prioritățile pe termen mediu, angajamentele politice anunțate de Președintele Consiliului European în acest moment și de Președinta Comisiei Europene că UE trebuie să fie reformată pentru a fi posibilă extinderea Uniunii Europene”, a afirmat Iulian Groza.

Subiectul extinderii Uniunii Europene va prinde contur odată cu scrutinele europene din anul 2024 și va depinde în special de viitoarele forțe politice care vor accede la putere, a subliniat politologul român, Cristian Pârvulescu. În opinia acestuia, în prezent există actori politici europeni mai sceptici privind extinderea blocului comunitar, iar discursul anual al Ursulei von der Leyen stabilește clar viitoarele priorități ale Uniunii Europene. Totodată, Cristian Pârvulescu a accentuat și implicarea Federației Ruse în stoparea aderării altor state la Uniunea Europeană.

„Nu toate grupurile politice sunt la fel de deschise extinderii Uniunii Europene. Pe măsură ce blocul comunitar se va lărgi, vor fi tot mai multe state membre și va fi tot mai greu de luat o decizie. Deci, principala acțiune care ar trebui luată este modificarea Tratatului și în special a regulilor de extindere. Rusia nu va fi spectator la ceea ce se va întâmpla în Europa, ea va încerca să influențeze asupra opiniei publice europene, pentru a împiedica, spre exemplu, extinderea Uniunii Europene. Moscova nu este interesată ca Uniunea Europeană să rămână o putere importantă în regiune”, a menționat Cristian Pârvulescu.

Adăugarea de noi state ar declanșa, probabil, lupte interioare între actualii membri ai blocului comunitar, comentează Politico. Dezbaterea privind extinderea Uniunii Europene se anunță a fi fierbinte în lunile următoare, inclusiv la cea de-a treia întâlnire a Comunității Politice Europene, programată pentru 5 octombrie în Spania.

Președintele Consiliului European, Charles Michel intenționează să aibă întrevederi cu liderii europeni, în grupuri mici, înainte de summit, pentru a ține cont de opiniile lor referitoare la extindere, comentează publicația.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult