Republica Moldova-NATO, evoluția relațiilor pe parcursul timpului
Relațiile Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-au activizat odată cu semnarea, în 1994, a Documentului cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”, implementat de NATO și mai multe Planuri Individuale cu Alianța Nord-Atlantică. Pe parcursul anilor, aliații au sprijinit țara noastră, fără a-i impune să renunțe la statutul de neutralitate. Astăzi, chiar dacă nu se confruntă cu o invazie militară iminentă, Republica Moldova este supusă unui război hibrid din partea Kremlinului, iar sprijinul NATO este esențial în acest context geopolitic.
Primele contacte ale Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică au fost stabilite după declararea independenței țării, iar cooperarea s-a consolidat în special după încheierea războiului de la Nistru.
La 20 decembrie 1991, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică (CCNA), la care a participat pentru prima dată Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
La 16 martie 1994, la Cartierul General NATO de la Bruxelles a avut loc prima întrevedere a președintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur, cu secretarul General NATO, urmată de semnarea Documentului Cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”.
Pe parcursul a peste trei decenii de independență, Republica Moldova a fost sprijinită de țările NATO, pentru a face față amenințărilor venite din partea Federației Ruse, totodată și pentru a-și moderniza sistemul militar al țării.
Ajutorul neclintit al aliaților a fost oferit țării noastre fără a-i impune să renunțe la neutralitate, principiu consfințit în constituție. NATO susține „cu fermitate dreptul Republicii Moldova de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe, fără interferențe din afară” și respectă „pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova”. Mențiunile au fost făcute în Declarația finală a Summit-ului de la Vilnius din iulie 2023.
Autoritățile de la Chișinău au menționat în repetate rânduri că neutralitatea nu poate garanta securitatea țării. În opinia acestora, este nevoie de investiții în domeniul militar pentru a întări capacitățile de apărare ale țării, iar parteneriatele nu contravin principiului de neutralitate. Totodată, aceștia au subliniat că o eventuală aderare la NATO va fi posibilă doar dacă cetățenii țării vor dori acest lucru.