Externe

Fermierii bulgari protestează împotriva importului de produse agricole din Ucraina. Mai multe trasee naționale au fost blocate

În Bulgaria, fermierii și proprietarii întreprinderilor de procesare și-au adus transportul în punctele de trecere a frontierei, protestând împotriva deciziei parlamentului de a nu extinde interdicția importului de grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina după 15 septembrie.

pravda.com
Sursa: pravda.com

Mai multe autostrăzi din toată țara sunt blocate. Reprezentanții a 26 de organizații din industrie au anunțat un protest pe termen nedeterminat la nivel național.

Aceștia au făcut apel la cetățeni să facă deplasări doar în caz de extremă necesitate, avertizând că mașinile agricole grele se deplasează pe principalele drumuri ale țării.

Protestatarii cer continuarea interzicerii importului de floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina, precum și introducerea unei interdicții privind importul de ulei nerafinat, fructe și legume proaspete și congelate, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, animale vii, miere și produse apicole din Ucraina, precum și întărirea controlului asupra originii, calității și siguranței produselor agricole importate în țară.

De asemenea, comunitatea fermierilor cere despăgubirii pentru creșterea costurilor de producție din cauza războiului din Ucraina până la 30 septembrie a acestui an și să fie eliminată plafonul privind valoarea ajutorului, precum și plata imediată.

Ministrul Agriculturii Kyryll Vityev i-a invitat pe protestatari la negocieri și a spus că, după ce Comisia Europeană a ridicat interdicția importurilor din Ucraina, vor avea loc negocieri cu Kiev, astfel încât exporturile către Bulgaria să fie amânate până când produsele, cantitățile și mecanismele regimurilor de licențiere vor fi clarificate.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult