Economic

Fermierii amenință cu noi proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina

Fermierii amenință cu noi proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, până la finele lunii septembrie, o importantă companie agricolă, va importa între 15 și 20 de mii de tone de semințe. Agricultorii mai subliniază că au pierderi de un leu și 50 de bani la fiecare kilogram de floarea soarelui. Serviciul Vamal nu dispune de date cu privire la posibilele importuri de semințe, iar Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare punctează că prețul la floarea soarelui este determinat de cotațiile bursiere.

Asociația „Forța Fermierilor” cere Guvernului să interzică importul de semințe de floarea-soarelui în Republica Moldova, cel puțin până la 31 decembrie, a declarat pentru postul nostru de radio, reprezentantul Asociației, Alexandr Slusari. Potrivit acestuia, din cauza importului de semințe din Ucraina, fermierii moldoveni, ar putea falimenta. Alexandr Slusari, a mai subliniat că agricultorii au investit 7 lei pentru a produce un kilogram de semințe de floarea-soarelui, pe care sunt nevoiți să le vândă cu aproximativ 5 lei și 50 de bani.

O importantă companie agricolă intenționează să importe masiv semințe din Ucraina. Compania a importat din Ucraina 9 vagoane de floarea soarelui și se așteaptă în zilele următoare să vină încă 30 de vagoane. Există contractul de aprovizionare a acestei companii agricole cu sute de mii de tone de semințe de floarea soarelui care urmează să ajungă în țara noastră până la finele anului. Sursele noastre de la Serviciul Vamal spun că până la finele lunii septembrie se vor importa între 15-20 de mii de tone de semințe din țara vecină”.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal, Tatiana Șompol, susține că instituția nu dispune de date referitor la posibilele importuri de floarea soarelui din Ucraina.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare punctează că prețul la floarea soarelui este determinat de cotațiile bursiere internaționale, a precizat consiliera în domeniul comunicării a instituției, Tamara Fiștic.

Reprezentanții unei importante companii agricole, au venit cu o reacție pentru Radio Moldova, precizând că importurile nu au tangență cu prețurile la semințele autohtone, iar cele de pe piața internațională sunt create în condițiile unui mediu concurențial.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult