Politic

Liderii lumii țin discursuri de la tribuna ONU despre războiul din Ucraina și schimbările climatice

La New York a început o astăzi o nouă sesiune a Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite. Rând pe rând, liderii lumii rostesc discursuri de la tribuna ONU. Cel care a deschis evenimentul a fost președintele american Joe Biden, care le-a transmis șefilor de stat și guvern că trebuie să fie uniți împotriva Rusiei.

Totodată, președintele american a făcut un apel ferm pentru ca lumea să reziste invaziei Ucrainei de către Rusia, cerând liderilor să îl sprijine în continuare pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski și națiunea sa, în timp ce războiul se îndreaptă spre a doua toamnă.

„Dacă permitem ruperea Ucrainei, este sigură independența oricărei națiuni? Vă sugerez cu respect că răspunsul este nu. Trebuie să facem față acestei agresiuni astăzi și să descurajăm alți potențiali agresori mâine. De aceea Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume, vor continua să fie alături de curajoșii Ucrainei în timp ce își apără suveranitatea și integritatea teritorială și libertatea”, a spus Biden.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că va „intensifica” eforturile pentru a pune capăt războiului. Potrivit lui de la începutul războiului, Turcia a lucrat pentru a continua discuțiile între Rusia și Ucraina, dar acum își va intensifica eforturile „pe baza independenței și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Liderul de la Varșovia, Andrzej Duda, a comparat invazia Ucrainei de către Rusia cu invazia Poloniei în 1939 de către Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

El a spus că istoria Poloniei este o dovadă de fugă către libertate, pe care persecuția nu o poate depăși.

Duda spune că atunci, și acum, existau „vise nebunești de a-i domina pe alții”, dar acele zile s-au terminat și nu se pot întoarce niciodată.

Potrivit CNN, președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze adunării ONU pentru a face apel pentru mai mult sprijin pentru Kiev, iar joi el se va întâlni la Washington cu Joe Biden.

Secretarul general al ONU pretinde pentru mai multe acțiuni privind schimbările climatice

Criza climatică este unul dintre subiectele cheie de pe ordinea de zi a reuniunii din acest an, după o altă vară de temperaturi record și dezastre de mediu mortale. El insistă ca statele membre să muncească mai mult pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a ajunge la un numitor comun privind pachetul financiar global pentru acele țări cel mai grav afectate de schimbările climatice.

Orice angajamente sau schimbări majore vor fi probabil reportate la COP 28 - summit-ul ONU privind schimbările climatice - din Emiratele Arabe Unite la sfârșitul acestui an.

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, și-a exprimat sprijinul după pledoaria președintelui Adunării Generale a ONU pentru ca națiunile să profite la maximum de oportunitățile pe care le oferă ONU.

*„Este ușor să vii aici în fiecare an pentru a face aceleași promisiuni și a nu respecta acele promisiuni. An de an pierdem timp”, a spus Rebelo de Sousa.

Dar președintele francez Emmanuel Macron, președintele Chinei Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin și premierul britanic Rishi Sunak nu sunt acolo.

La cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU participă și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. În marja evenimentului, oficialii moldoveni au avut o serie de întrevederi bilaterale.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult