Opinie: Pentru a obține un vot unanim de a fi acceptată în UE, Republica Moldova trebuie să depună eforturi mari pentru reîntregirea țării
Declarațiile ministrului de Externe Nicu Popescu, în care afirmase că Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără reintegrarea teritorială a regiunii transnistrene, au stârnit un val de critici în spațiul public. Mai mulți internauți, dar și experți de la Chișinău întreabă cum este posibil ca țara noastră să devină membră a Uniunii Europene fără aproape 11 % din teritoriul său. Aceștia susțin că Republica Moldova trebuie să se integreze la blocul comunitar cu teritoriul întregit.
Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, declarase că Republica Moldova ar putea adera la UE și fără reîntregirea teritorială cu regiunea transnistreană. Această declarație a fost criticată în spațiul public. Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat pentru postul public de radio că țara noastră trebuie să fie acceptată de UE doar cu un teritoriu reîntregit, însă o decizie finală ar putea fi luată doar de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
„Calitatea de membru al Uniunii Europene se atribuie statelor, nu teritoriilor separate. Aderarea la UE nu este un caiet de sarcini unde bifezi realizările; deciziile se iau de către țările membre. Subiecte precum conflictele nerezolvate și prezența militară străină sunt aspecte luate în considerare de către țările membre. Atâta timp cât există măcar o singură părere în UE în acest sens, aderarea cu un conflict teritorial la UE nu este posibilă”, a menționat Alexandru Flenchea.
Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al Ministrului de Externe, Nicu Popescu, reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene va avea loc, fie până, fie după aderarea țării noastre la blocul comunitar. Pentru a obține un vot unanim din partea țărilor membre de a fi acceptată în Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să depună eforturi mari pentru reîntregirea țării până la aderarea sa la blocul comunitar, este de părere expertul politic Mihai Mogâldea.
`Procesul de aderare la UE poate să se desfășoare chiar și în condițiile în care problema transnistreană nu este rezolvată în totalitate. Asta înseamnă că, pe parcursul procesului de aderare la Uniunea Europeană, care poate dura mai mulți ani, negocierile se pot derula și fără ca problema transnistreană să fie rezolvată", a afirmat Mihai Mogâldea.
Anterior, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, aflat în vizită la Chișinău, a menționat că acest conflict din regiunea transnistreană nu ar trebui să influențeze procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
În prezent, Republica Moldova se află în așteptarea evaluării de către Comisia Europeană a îndeplinirii celor nouă condiționalități prevăzute în Avizul de acordare a statutului de țară candidată pentru aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană se va întruni în luna octombrie, iar Consiliul European – în decembrie. Atunci va fi anunțată decizia finală, care ar putea să însemne lansarea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.