Doctorul familiei// Cele mai frecvente patologii pulmonare
Anual, la data de 25 septembrie este marcată Ziua Mondială a Plămânilor. Care sunt cele mai frecvente patologii pulmonare și cum le putem preveni aflați de la Pavel Cepraga.
Bronșita pulmonară cronică obstructivă, astmul, pneumoniile și fibroza pulmonară sunt doar câteva patologii pulmonare cu efecte extreme de negative asupra sănătății, dar o treime din toate bolile aparatului respirator sunt bronșitele acute.
Bronșita acută poate fi cauztă de bacterii, virusuri sau produse chimice. Fiind inhalați, agenții patogeni ajung în tractul respirator unde formează colonii și produc toxine. Apare inflamația, obstrucția căilor respiratorii. Persoanele bolnave dezvoltă tuse, dureri în regiunea toracelui, febră, dureri de cap și astenie, adică o stare de oboseală.
De obicei, această afecțiune se tratează timp de 7-10 zile cu antiinflamatorii, vitamine, consum sporit de lichide, iar antibioticele se indică doar dacă este prezentă febra.
Există particularități ale bolii la vârstnici, pacienții cu diabet zaharat, insuficență cardiacă sau cioroză. Aceste categorii de persoane ar trebui obligatoriu să se consulte cu un medic și să evite autotratamentul, de altfel maladia se poate complica cu afecțiuni mult mai grave.
Aveți grijă de sănătate. Evitați fumatul, respectați normele generale de igienă și nu poluați mediul înconjurător pentru a inspira și în continuare un aer curat.