Doctorul familiei// Ziua Mondială a Contracepției
Ziua Mondială a Contracepției a fost lansată în 2007 și este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Are drept scop reducerea apariției sarcinilor nedorite și creșterea conștientizării importanței contracepției.
Contraceptivele orale sunt medicamente care pot opri ovulația pentru a preveni sarcina. Unele pot fi potrivite pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate, dar pot provoca și reacții adverse sau pot crește riscul apariției unor cancere.
În Statele Unite ale Americii, contraceptivele orale sunt cea mai frecventă formă de contracepție. Unele pastile acționează doar dacă sunt luate imediat sau la scurt timp după contactul cu partenerul, iar dacă femeia deja este însărcinată acestea nu vor avea efect.
În plus, contraceptivele orale pot fi potrivite pentru femeile care își doresc totuși un copil în viitor, dar la moment nu sunt pregătite. Specialiștii menționează că acestea pot fi indicate și în dereglările de ciclu menstrual sau acneea asociată cu acest fenomen.
Deși beneficiile unor astfel de medicamente par să fie evidente, există și riscuri asociate cu utilizarea contraceptivelor sub formă de pastile, de exemplu: sângerările prelungite, crampele abdominale, formarea trombilor sau a chisturilor ovariene, scăderea libido-ului, iar în cazuri mai grave – dezvoltarea cancerului glandei mamare sau de col uterin.
Conform MedicalNewsToday, medicii avertizează că pastilele utilizate în contracepție trebuie administrate în strictă conformitate cu indicațiile specialiștilor, în caz contrar riscul de apariție a sarcinii neplanificate, din contra poate crește.
Aveți grijă de sănătate și consultați un ginecolog înainte de a lua contraceptive orale.