Cultură

Andrei Păunescu: ,,Cenaclul Flacăra și Adrian Păunescu i-au învățat pe români să fie deținătorii și utilizatorii propriului creier și ai propriului suflet”

Cenaclul Flacăra, cel mai mare fenomen cultural românesc, înființat în septembrie 1973 de către poetul basarabean Adrian Păunescu, a ajuns la jumătate de secol. Evenimentele organizate acum 50 de ani, promovau libertatea, cultura și gândirea neîngrădită, prin muzică, versuri și dialog.

„Ceea ce i-a unit pe oameni a fost talentul, buna credință și lipsa de ură. Cel care le punea pe toate unele lângă altele și aduna toți artiștii unii lângă alții, era Adrian Păunescu. Tot ce se întâmpla acolo - protestul, blândețea, versul pentru țară, femeie, copil, erau autentice și cu o bună credință absolută”, a declarat Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist și fiul poetului, în cadrul emisiunii „Acasă și-n lume” de la Radio Moldova.

„Și totuși există iubire”

Adrian Păunescu a crezut în puterea cuvântului și l-a făcut și mai mare în fața regimului totalitar de atunci. Fiul poetului și-a trăit copilăria la Cenaclul Flacăra, aproape de scena pe care cântau titani în formare, trupe mari de rock ale vremii.

„Când aveam 4 ani am fost martorul mic, dar cu ochii mari și cu urechile deschise la începutul acestui fenomen. Am stat în culise, în spatele scenei, iar de la 9 ani am început și eu să cânt și nu m-am mai oprit niciodată. Era fascinant să fiu copilul Flacărei și al lui Adrian Păunescu. El mi-a fost tată, șef, prieten și uneori îl simțeam ca și pe copilul meu. Era sensibil și neajutorat când îl copleșeau emoțiile și dorința de a lucra. A fost și foarte greu. Nu era totul o poveste. Aveam drumuri epuizante, stări de nervi, nopți nedormite, dar în final, când vedeai o sală sau un stadion cu zeci de mii de oameni și înțelegeai că pe aceștia i-au adus acolo iubirea de țară, de părinți, de cultură, toată oboseala trecea”, mai spune Andrei Păunescu.

„Timpurile de acum au nevoie de un Adrian Păunescu și un Cenaclu Flacăra”

Cea mai puternică mișcare de cultură tânără și nonconformistă din Europa de Est a făcut istorie adevărată. De-a lungul manifestărilor, Adrian Păunescu a primit pe scenă circa o jumătate de milion de bilețele de la spectatori, în care se exprimau cele mai diverse opțiuni artistice, sociale, politice și sportive.

„Ne-ar trebui și astăzi un Adrian Păunescu, pentru că toate temele mari ale Cenaclului sunt nemuritoare – țara, părinții, copiii, dragostea așa cum a lăsat-o Dumnezeu și nevoia ca oamenii să se folosească de mintea lor. Cenaclul Flacăra și Adrian Păunescu i-au învățat pe români să fie deținătorii și utilizatorii propriului creier și ai propriului suflet”, afirmă fiul poetului.

„Pacea poate fi construită și astăzi prin muzică și poezie”

Puterea culturii rămâne mare, indiferent de vremurile pe care le trăim, mai spune Andrei Păunescu, în cadrul aceluiași interviu de la Radio Moldova.

„Da, pacea poate fi construită și astăzi prin muzică și poezie. Sigur că, în momentul în care apar primii morți, primele explozii, este complicat să vii cu un cântec și să spui să se oprească războiul, dar o cultură făcută la timp, un cântec făcut la timp, o educație făcută la timp, îi determină pe oameni să nu mai simtă nevoia de a fi animale și de-a fi sângeroși. Evident că n-o să iasă niciodată sălbăticia din om, dar un popor care prin cultură este deștept, poate să fie puternic prin creația sa și nu neapărat să dea cu bâta. Câte armate înfrânte sau dezamagite au pornit din nou la luptă și au învins, după ce un cântec le-a însuflețit? Asta e puterea culturii”, a spus Andrei Păunescu, la 50 de ani de la înființarea Cenaclului Flacăra.

Adrian Paunescu a fost poet, eseist, publicist și om politic român, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. S-a născut în 1943 în satul Copăceni, Sângerei. Copilăria și-a petrecut-o la Bârca, județul Dolj, România. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova și a studiat filologia la Universitatea din București.

La 17 septembrie 1973 a fondat Cenaclul „Flacăra". În total, la cele peste 2 000 de manifestări, care au avut loc între anii 1973 și 2010, au participat peste 7 milioane de spectatori.

Autor: Elena Stegari

Citește mai mult