Social

A mers să scrie cărți în Coreea de Sud. Povestea Cristinei Brumă, studentă în Seul

Dintr-un sat cu 700 de oameni, a ajuns într-un oraș cu 10 milioane de oameni. Cristina Brumă își face studiile în Seul, capitala Coreei de Sud, la Universitatea Konkuk. Cu mulți ani în urmă i-a promis scriitorului Nicolae Dabija că va scrie cărți. S-a ținut de promisiune. Timp de 3 ani va învăța „Terapie prin literatură”, iar apoi speră să-și vadă visul împlinit.

A ajuns în Coreea de Sud din pasiunea pentru cultura acestui popor.

„E o minune adevărată că sunt aici. Eram tare entuziasmată când am ajuns. Înțelegi imediat că ești într-o țară foarte dezvoltată. Mă uitam în jur și nu-mi venea să cred cât este de curat. Totul este diferit de ceea ce am mai văzut până acum. Am impresia că zona universitatii e cât sectorul Botanica din Chișinău. E foarte mare. Învață aici peste 30 de mii de tineri”, a spus Cristina Brumă, într-un interviu, în cadrul emisiunii Acasă și-n lume de la Radio Moldova.

„Îmi doresc să ajut oamenii prin scris”

Cristina Brumă povestește că programul de studii de la universitate este unul foarte serios și implică maximă responsabilitate din partea studenților. „Trebuie să fii foarte responsabil. Dacă absentezi de 3 ori, ți se taie programul. Nu poți să întârzii la lecții. Toți sunt ordonați, responsabili. Acolo studenții și la ora 12 noaptea sunt în biblioteci. Chiar îmi doresc să învăț cum se poate scrie altfel, cum pot să ajut oamenii prin scris. Vreau ca teza mea de licența să fie „o carte” și să o lansez atât în Coreea de Sud cât și în R. Moldova.*

Premiul Nobel pentru literatură

Tânăra a studiat jurnalism în Republica Moldova. În ani de studenție a fost susținută și încurajată de către scriitorul Nicolae Dabija, să scrie cărți. „Am făcut o promisiune lui Nicolae Dabija, dar nu am reușit să mă țin de ea. Nici Republica Moldova și nici Coreea de Sud nu au obținut premiul Nobel pentru literatură. Iată și scopul meu – să ajut două țări să ajungă la această performanță. Vreau să fim și noi undeva acolo într-o listă cu cele mai bune cărți și cu cei mai buni autori”, susține Cristina Brumă.

În Coreea de Sud se simte ca și acasă

Viața în orașul Seul îi pare extrem de interesantă. Simte că a ajuns în locul potrivit. „Primele mele experiențe de socializare de aici le pot include într-o carte de glume. Încă nu știu foarte bine limba coreeană, dar mă descurc. Oamenii sunt foarte răbdători și înțelegători cu mine și mă ajută atunci când am nevoie. Stresul dispare dacă ești pozitiv. Coreea de Sud vine cu surprize în fiecare zi și asta îmi place. Am ajuns într-un loc potrivit pentru mine. M-am simțit încă din primele zile ca și acasă”,* a mai declarat tânăra, în interviul de la Radio Moldova.

Crede că literatura poate fi și terapie și modul prin care cultura unei țări devine mare. Cu acest gând, Cristina Brumă rămâne pentru 3 ani în Coreea de Sud. Mai departe vedem cum își scrie viitorul!

Autor: Elena Stegari

Citește mai mult