Iulian Muntean a depus cererea de demisie din funcția de membru al CSM după scandalul de corupție
Iulian Muntean va demisiona din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a fost implicat într-un scandal de corupție. În acest sens el a depus o cerere la Secretariatul Legislativului, au confirmat pentru Radiomoldova.md reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Recent în presă au apărut informații despre faptul că membrul CSM Iulian Muntean ar fi figurantul unui dosar de corupție, deși a trecut de Comisia Prevetting. El a spus că de fapt este vorba de un dosar fabricat la comanda fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc.
Pe de altă parte Comisia Pre-Vetting susține că nu i-au fost furnizate informații despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean, lucru negat de Procuratura Anticorupție și Centru Național Anticorupție.
Președinta Comisiei numiri juridice și imunități, Olesea Stamate, a menționat că în cazul în care Iulian Muntean nu a indicat în formularul Comisiei informația despre dosarul în care figurează, atunci acesta nu-și poate continua activitatea în CSM. În acest context urmează și audieri parlamentare.
Și membrii CSM au declarat că „nu putem admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase”. Astfel, membrii CSM consideră că „soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie”.
Pe 25 septembrie a avut loc și audieri parlamentare pe marginea acestui caz, fiind implicate în discuție toate părțile implicate. Șeful CNA, Iulia Rusu a spus că informația despre statutul învinuitului, Iulian Muntean, în dosarul de corupție din 2018 nu a fost inclusă în baza centrală de date trezește suspiciuni de rea-voință asupra unor acțiuni ale angajaților de la CNA.
Amintim că în aprilie 2022 a fost lansată o procedură de evaluare a magistraților, prin crearea unei Comisii independente, cunoscută drept Comisia Pre Vetting.
Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.
În prezent CSM activează în componență de opt membri dintre care patru au fost aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor din 28 aprilie.