Social

De la începutul războiului, peste 2400 de refugiați ucraineni au obținut cetățenia Republicii Moldova

În Republica Moldova se află peste o sută de mii de persoane refugiate din Ucraina, dintre care peste 45 de mii sunt minori, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihai Vodă la o dezbatere de la IPN. Acesta a dat asigurări că cetățenii din Ucraina se simt în siguranță în țara noastră, deoarece există o serie de mecanisme de protecție. Mihai Vodă a precizat că de la începutul războiului, peste 24 de mii de persoane s-au adresat autorităților să le ofere protecție temporară.

ForeignPolicy
Sursa: ForeignPolicy

De la declanșarea războiului de către Federația Rusă în Ucraina, sute de refugiați ucraineni au trecut prin Republica Moldova. Peste 2400 au obținut cetățenia țării noastre, aproximativ 7000 dețin permis temporar de ședere iar peste 24 de mii s-au adresat autorităților să le ofere protecție temporară, a declarat șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihai Vodă.

"Repartizarea pe regiuni, evident, cea mai mare pondere este în Chișinău, urmată de Cahul, Bălți și anumite raioane din proximitatea frontierei cu Ucraina. Cineva într-adevăr vrea să se stabilească cu traiul aici, să rămână, să obțină protecția țării noastre. Pe de altă parte, sunt cei care vin pentru o perioadă determinată, sunt în tranzit", a declarat Mihai Vodă.

Statutul de protecție temporară le asigură refugiaților ucraineni o integrare mai bună în societatea noastră, susține directorul executiv al Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii.

„În primul rând, ei au dreptul de a se afla pe teritoriul Republicii Moldova pe întreaga perioadă a protecției temporare. După aceasta, adulții au dreptul de a fi angajați în câmpul muncii, iar copiii au dreptul de a fi școlarizați. De asemenea, ei au dreptul la servicii medicale primare și de urgență. Dacă vorbim despre dreptul la asistență socială, atunci aceștia îl au la același nivel ca și ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova”, a menționat Oleg Palii.

Precizăm că din, luna martie 2023, persoanele refugiate din Ucraina pot beneficia de protecție temporară, care le asigură integrarea mai bună în societate, cum ar fi acces la educație, asistență medicală, statut juridic și alte servicii importante.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult