Politic

Igor Grosu: Parlamentul se va conforma deciziei CC și va adopta modificările respective pentru a nu permite persoanelor certate cu legea să fraudeze alegerile

Comisia Electorală Centrală va elabora liste cu persoanele care nu au dreptul să candideze la alegerile locale generale din această toamnă, a anunțat în cadrul unui briefing președintele Parlamentului, Igor Grosu. Acesta a precizat că deputații urmează să opereze modificările legislative respective, după decizia de ieri a Curții Constituționale, care a anulat restricțiile de a participa la alegeri a membrilor partidelor declarate neconstituționale, adică a foștilor membri ai Partidului Șor.

„Parlamentul este obligat să pună în acord legislația cu decizia CC. Reținând considerentele Curții Constituționale, azi, 4 octombrie, Parlamentul se va întruni astăzi în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi care îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională. Astfel, în lege vor fi stabilite criteriile de individualizare și posibilitatea contestării deciziilor administrative, așa cum rezultă din hotărârea Curții și din jurisprudența CtEDO”, spus Grosu.

Potrivit modificărilor respective, persoanele care au statul de inculpat, bănuit, învinuit în săvârșirea infracțiunilor menționate de CC la declararea neconstituționalității partidelor, sau se regăsesc în listele cu sancțiuni internaționale nu vor putea candida la alegeri. Instituțiile statului - IGP, CNA, SIS și PG vor prezenta informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența modificărilor legislative.

„Este vorba despre persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea CC de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii CC”, a menționat președintele Parlamentului.

În baza acestor informații, CEC va adopta lista persoanelor care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali și o vor prezenta organelor electorale, care vor respinge sau vor permite înregistrarea concurenților electorali.

Decizia organelor electorale vor putea fi contestate la Curtea de Apel. Modificările respective în Codul electoral urmează să fie adoptate astăzi de Parlament.

Igor Grosu a menționat de altfel că aceste reglementări sunt deja efective prin decizia Comisiei Situații Excepționale din 4 octombrie.

Ulterior, premierul Dorin Recean a anunțat că Comisia Situații Excepționale s-a întrunit la ora 7:30 pentru a stabili „criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel”.

„De asemenea, azi Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională”, a menționat Dorin Recean după ședința CSE.

CONTEXT

Precizăm că magistrații Curții Constituționale au declarat pe 3 octombrie neconstituțional articolul 16, alineat (2), litera (e) din Codul Electoral, care interzice participarea în alegeri a reprezentanților partidelor declarate neconstituționale. Judecătorii Nicolae Eșanu și Liuba Roșca au avut opinii separate. Hotărârea este definitivă nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în „Monitorul Oficial”.

În luna iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor, iar ulterior Parlamentul a votat modificări legislative care le interzic membrilor conducerii și aleșilor reprezentanților partidelor declarate neconstituționale să candideze pentru funcții elective pe o perioadă de cinci ani.

Deputații fostei formațiuni au atacat la Curtea Constituțională prevederile respective, dar judecătorii au sistat controlul constituționalității din cauza parității de voturi. Deputații fostului partid au contestat din nou prevederile, iar Curtea a dispus suspendarea acestora până la o decizie pe fondul sesizării.

Autoritățile au anunțat că pe acest subiect urmează să se pronunțe și Comisia de la Veneția.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult