Discuții contradictorii în Legislativ între deputații din opoziție și cei din majoritatea parlamentară
Decizia Curții Constituționale de a permite membrilor partidului Șor, scos în afara legii, de a participa la alegeri și decizia Legislativului de a opera noi modificări la Codul Electoral au provocat discuții contradictorii între deputații din majoritatea parlamentară și cei din opoziție. În timp ce unii afirmă că în Republica Moldova nu există reguli clare „pentru procesele politice și cele electorale”, alții declară cu fermitate că „reprezentanți ai grupărilor criminale nu pot profana, inclusiv, parcursul european al țării”.
Înainte de a aproba ordinea de zi a ședinței Parlamentului, care include un singur subiect, și anume proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral, vicepreședintele Legislativului, Vlad Bătrîncea, a ținut un discurs. El a cerut anularea hotărârii de prelungire a stării de urgență. Potrivit lui, instituțiile statului sunt funcționale „cu un mandat clar și imperativ”. Totodată a criticat și implicarea Comisiei Situației Excepționale în procesul de operare a modificărilor la Codul Electoral.
„Comisia a fost creată de Parlament pe combaterea și soluționarea crizelor energetice, comunitare sociale și din alt ordin. Avem CEC pentru a veghea activitatea partidelor politice și pentru a sancționa aceste partide politice, există instanță de judecată, pe viitor Republica Moldova nu are reguli clare nici pentru procese politice nici pentru procese electorale, legile nu au o stabilitate și previzibilitate (...). Am ajuns la un absurd total când întâii Curtea aprobă o decizie, ulterior alta. Astăzi imaginea Curții Constituționale este grav afectată”
„Stranie decizie că acei care sunt cumpărați pe bandă rulantă de unii deputați din fracțiune BCS. Prima dată în istoria politică avem acest fenomen în care un partid de opoziție cumpără deputați de la alt partid de opoziție, iar cei din partea cărora sunt cumpărați deputații, cumva în loc să condamne și să participe la acțiunea de contracarare a acestui fenomen, ei încearcă să jongleze din punct de vedere politic”, a replicat deputatul PAS, Lilian Carp.
Ulterior cu o replică a intervenit și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul a accentuat că obligația autorităților este să îndepărteze oamenii certați cu legea de procesele electorale.
„Noi ne-am uitat atent peste decizia Curții Constituționale, o să răspundem la acele comentarii și cum să intervenim ca pe de o parte, să respecte și dreptul de a candida, și, pe de altă parte să avem siguranța și certitudinea că bandiți, că reprezentanți ai grupărilor criminale organizate, susținute aproape deschis de Federația Rusă să nu profaneze procesul nostru electoral și parcursul nostru european”, a conchis Igor Grosu.
Amintim că deputații s-au reunit astăzi într-o ședință de urgență pentru a aproba noi modificări la Codul Electoral.