Opiniile experților despre noile modificări la Codul Electoral
Opiniile experților despre noile modificări la Codul Electoral sunt împărțite. În timp ce unii justifică decizia Parlamentului, alți suțin că prevalează interesul politic.
Parlamentul nu ar fi trebui să intervină în Codul Electoral în perioada electorală, iar modificările operate nu țin cont de hotărârea Curții Constituționale de ieri, a declarat pentru Radio Moldova ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Potrivit lui, pentru majoritatea parlamentară prevalează interesul politic și nu cel al Înaltei Curți.
„Aceste modificări nu au fost dictate de Curtea Constituțional. Cu toate că Parlamentul a indicat că modificarea articolului 16 a fost făcut în executarea a unei hotărâri a Curții Constituționale, bineînțeles că acest lucru nu rezultă din hotărârea Curții Constituționale. Potrivit Codului bunelor practici în materie electorală a Comisiei de la Veneția, există o recomandare foarte clară de a nu opera modificări la legislația electorală în cel puțin cu un an de zile de la începutul campaniei electorale. Sigur că Parlamentul se grăbește, dar ar fi foarte bine dacă ar aștepta decizia motivată a Curții Constituționale”.
La rândul său, expertul în justiție, Alexandru Boț, a declarat că este de înțeles de ce majoritatea parlamentară a decis să modifice codul electoral în ajunul Campaniei electorale. Acest lucru a fost necesar pentru a nu permite unor persoane corupte de unele grupări criminale să participe la alegere.
„Scopul este de a nu admite reprezentanții Partidului Șor care au avut un rol negativ în promovarea acestui partid să participe la scrutin. Aceste rațiuni erau inclusiv definite atunci când era votată starea de urgență. Deci fiind riscuri de ordin electoral, cu referire la securitatea Republicii Moldova”
Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la Codul electoral, care au drept scop de a pune în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale. Autorii proiectului de lege au propus completarea Codului electoral pentru a stabili clar criteriile persoanelor care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.
Subiectul a provocat discuții aprinse între opoziție și majoritatea parlamentară. În timp ce unii au afirmat că în Republica Moldova nu există reguli clare „pentru procesele politice și cele electorale”, alții au declarat cu fermitate că „reprezentanți ai grupărilor criminale nu pot profana, inclusiv, parcursul european al țării”.
Amintim că deputații s-au reunit astăzi într-o ședință de urgență pentru a aproba noi modificări la Codul Electoral.