Comisia guvernamentală pentru integrare europeană a evaluat progresul Republicii Moldova la aderarea UE
Evoluțiile în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană au fost evaluate la ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Executivului a subliniat importanța planificării eficiente și consolidării eforturilor autorităților pentru a scurta timpii de implementare a acțiunilor și a dinamiza realizarea agendei europene.
„Avem nevoie de resurse umane bine pregătite, de un număr mare de specialiști care se vor implica în faza negocierilor de aderare. Să nu uităm că de fiecare dintre noi depinde viteza cu care ne vom mișca spre atingerea obiectivului nostru strategic – integrarea în Uniunea Europeană”, a spus Dorin Recean, citat într-un comunicat al Guvernului.
La rândul său, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a remarcat progresele înregistrate în realizarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene și a vorbit despre alinierea la legislația europeană pe cele 33 de capitole din acquis.
„Progresul realizat de către autorități în iunie 2023 a permis calificarea a 3 recomandări drept deja realizate (domeniul electoral, societatea civilă, drepturile omului). Este crucial să menținem ritmul respectiv pentru a oferi Comisiei Europene și statelor membre ale UE suficiente argumente pentru recomandarea și, respectiv, aprobarea până la finele anului 2023 a lansării negocierilor de aderare a țării noastre la UE”, a remarcat șeful diplomației moldovene.
Potrivit Guvernului, următoarea etapă pentru țara noastră este pregătirea de autoevaluare a conformității legislației naționale cu normele și regulamentele europene. În total, urmează a fi analizate 27 de mii de acte, pentru a determina care dintre ele sunt aplicabile în cazul Republicii Moldova.
Precizăm că la 5 octombrie plenul Parlamentului European a aprobat, cu o majoritate covârșitoare – 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 „abțineri” – Rezoluția care cere Consiliului European și Comisiei Europene să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până la sfârșitul acestui an.
Potrivit rezoluției adoptate, Guvernul Republicii Moldova și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugând că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.
Aceștia subliniază importanța continuării procesului de reformă de către guvernul de la Chișinău, nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor.
Republica Moldova trebuie să continue reformele
Reiterând faptul că aderarea la UE rămâne un proces bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare, Parlamentul solicită tuturor actorilor politici moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante și urgente, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele UE.
Deputații subliniază că eforturile în curs de desfășurare privind justiția durabilă și cuprinzătoare și reforma anticorupție sunt deosebit de importante și solicită autorităților moldovene să continue acțiunile privind dezoligarhizare, reforma gestionării finanțelor publice, combaterea criminalității organizate și reforma administrației publice.
Amintim că, Republica Moldova a depus cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. Consiliul va decide cu privire la următoarele etape de îndată ce Republica Moldova va îndeplini condițiile prezentate în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE.